Условна присъда и 5460 лева гоба за крадлива домашна помощница от Русе

0
Срещу извършителката било повдигнато обвинение за престъпление против паричната и кредитната система
Срещу извършителката било повдигнато обвинение за престъпление против паричната и кредитната система

Условна присъда и солидна глоба получи домашна помощница, която източила дебитната карта на 85-годишна неподвижна жена, съобщава русенският вестник "Бряг". Подсъдимата и пострадалата вчера не се явили в съдебната зала на Окръжният съд. Пострадалата – по здравословни причини, а подсъдимата била в чужбина.

През 2013 година 85-годишната М.С. от Русе, която е и граждански ищец по делото, решила да си наеме жена, която да й помага в домакинството, понеже била трудно подвижна. Така от март 2013 година възрастната жена наела 41-годишната ромка Й.А., когато да чисти апартамента й за по няколко часа на ден, като за това й плащала по 120 лева. Редовно й давала дебитна карта, на която получавала пенсията си, за да я тегли и да й пазарува.

Двете жени се сближили и 85-годишната М.С. имала доверие на помощницата си. В дома й на определено място стояла и друга дебитна карта, в която тя имала 5500 лева спестявания от продажба на имот. Картата стояла в плика, както е дадена от банката, а там пишело и ПИН кода за нея.

Й.А. била вдовица и сама се грижела за петте си деца. Тя на няколко пъти говорила, че парите не й стигат и искала от възрастната жена да увеличи заплатата й. Когато чула, че М.С. разговаря с дъщеря си и й казва, че има пари и ще й помогне за нещо, Й.А. се ядосала. Възрастната жена имала достатъчно пари, но не искала да й увеличи заплатата.

Така през периода от 25 януари до 9 февруари тя започнала да взема прибраната дебитна карта и теглела пари, след което тайно я връщала. Първоначално теглела малки суми, после започнала с по 400 лева, което е и дневният лимит. Така на 16 пъти успяла да „източи” от картата 5460 лева.

След известно време М.С. поискала да си направи операция на очите и решила, че ще използва спестените пари. Дала картата на свой познат, за да провери сметката. Тогава се оказало, че пари в нея няма. Жената поискала помощницата й да я придружи до банката, за да разбере какво се е случило. Тогава обаче тя измислила, че спешно трябва да си тръгне от дома й.

Така не я посещавала няколко дни и когато отишла, казала че повече няма да идва, защото трябвало да се грижи за майка си. Доста време нямало кой да придружи 85-годишната жена до банката. Така в края на май тя все пак успяла да отиде с две познати и разбрала, че с картата е теглено 16 пъти и вече не са останали пари в сметката.

Тогава пострадалата се сетила, че никой друг не е имал достъп до картата й, освен Й.А. След разследване ромката била открита от полицията и признала вината си. Тя предала 900 лева, които били върнати на обраната.

Срещу извършителката било повдигнато обвинение за престъпление против паричната и кредитната система. Жената има чисто съдебно минало. На вчерашното заседание прокурорът поиска условна присъда от 3 години лишаване от свобода, които да бъдат отложени за подходящ изпитателен срок. Също така поиска и да се платят причинените на пострадалата имуществени вреди от 4560 лева, пише "Бряг".

Окръжният съд признал Й.А. за виновна в това, че в условията на продължаващо престъпление – на 16 пъти използвала платежен инструмент без съгласието на титуляра, като целта й била парична облага. Присъдата е 2 години и 6 месеца лишаване от свобода, които се отлагат за 4 години изпитателен срок. Й.А. ще трябва да плати глоба в полза на държавата в пълния размер на откраднатата сума – 5460 лева, както и в полза на пострадалата 4560 лева.

Присъдени са и съдебните разноски. Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок пред Великотърновския апелативен съд. Била потвърдена и наложената на Й.А. мярка за неотклонение „подписка”. 

Източник: Вестник Бряг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари