Урсула фон дер Лайен призна: Намираме се в кризата на века

0
Възможно е ЕС да спре износа на ваксини към Великобритания, заради третата вълна на епидемията, в която страните се намират
Възможно е ЕС да спре износа на ваксини към Великобритания, заради третата вълна на епидемията, в която страните се намират Снимка: Getty images

Смъртните случаи на стария континент, свързани с коронавируса се доближиха до 550 000 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че е възможно да се забрани износа на ваксини срещу коронавирус към Великобритания, тъй като ЕС е изправен пред трета вълна на пандемията.

Смъртните случаи на стария континент, свързани с коронавируса се доближиха до 550 000 като на този фон по-малко от една десета от гражданите на ЕС са ваксинирани.

Епидемичната ситуация се влошава. Намираме се в кризата на века“, заяви Фон дер Лайен пред репортери, предава bTV.

Вече наблюдаваме оформянето на трета вълна в някои от страните членки и знаем, че трябва да ускорим ваксинацията“, добавя тя.

Фон дер Лайен каза още, че доставките на ваксини от Съединените щати вървят плавно, докато тези от „АстраЗенека“ във Великобритания не.

По думите ѝ 10 милиона дози са били изнесени от фабриките в ЕС към Острова, които вече не са част от Съюза.

„Все още чакаме дози ваксини да дойдат от Великобритания. Ако ситуацията не се промени, трябва да обмислим как доставките на ваксини да рефлектират нивото на кооперативност от страна на трети страни. Ще трябва да помислим също дали доставките за страни с високи нива на ваксинация да останат пропорционални“, казва Фон дер Лайен.

Ваксинацията и свободното движение в ЕС

Изказването на Урсула фон дер Лайен идва на фона на искания от страна на членките на ЕС за различен метод на разпределение на ваксините. В искането се включи и България.

Допълнително усложнение за ваксинационната кампания е това, че някои от страните в ЕС, сред които и големите играчи – Германия, Италия и Франция – прекратиха временно имунизацията с „АстраЗенека“ докато се установи дали има връзка между препарата и случаи на тромбози.

Сложната ситуация заплашва плановете на Европейската комисия да въведе „зелен дигитален сертификат“, с който да може да се пътува свободно в ЕС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари