Урсула Фон дер Лайен: Близо сме до откриването на хуманитарен коридор от Кипър до Газа

0
Фон дер Лайен определи ситуацията в Газа като "ужасна“ и заяви, че „сме изправени пред хуманитарна катастрофа"
Фон дер Лайен определи ситуацията в Газа като "ужасна“ и заяви, че „сме изправени пред хуманитарна катастрофа" Снимка: Ursula von der Leyen / Twitter

Фон дер Лайен определи ситуацията в Газа като "ужасна“ и заяви, че „сме изправени пред хуманитарна катастрофа"

Ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен изрази надежда, че коридорът за хуманитарна помощ от Кипър до Газа ще бъде отворен този уикенд, на фона на опасенията от глад в анклава, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

"Много сме близо до откриването на този коридор, надявам се на 10 март", заяви Фон дер Лайен след посещение в кипърското пристанище Ларнака заедно с президента на Кипър Никос Христодулидис.

Нейното изявление дойде, след като президентът на САЩ Джо Байдън в речта си за състоянието на съюза заяви, че американските военни ще създадат временно пристанище край бреговете на Газа, за да внасят помощи.

Високопоставени представители на американската администрация заявиха, че усилията, обявени от Байдън, се основават на морския коридор за помощ, предложен от Кипър - най-близкия член на ЕС до Газа.

Фон дер Лайен определи ситуацията в Газа като "ужасна“ и заяви, че „сме изправени пред хуманитарна катастрофа".

Тя заяви, че "първоначалната пилотна операция" ще започне на 7 март, а Обединените арабски емирства са помогнали за активирането на коридора, "като са осигурили първата от многото пратки със стоки за населението на Газа".

ЕК излезе със съвместно изявление с Кипър, ОАЕ, САЩ и Обединеното кралство, в което "одобрява активирането" на морския коридор за помощ към Газа.

"Доставянето на хуманитарна помощ директно до Газа по море ще бъде сложно и нашите държави ще продължат да оценяват и адаптират усилията си, за да гарантират, че ще доставим помощта възможно най-ефективно", каза главата на ЕК.

"Този морски коридор може и трябва да бъде част от постоянните усилия за увеличаване на потока от хуманитарна помощ и търговски стоки към Газа по всички възможни маршрути", добави тя.

В изявлението се казва още, че Кипър "скоро ще свика висши служители, за да обсъдят как можем да ускорим този морски канал".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    фена на Путин
    Децата са вече излклани и реката от тяхната кръв отдавна попи в пясъците, но този дърт лицемерен отпадък, сега се хвали хуманитарни помощи как прекарва.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари