Управляващите окончателно прегазиха презумпцията за невиновност

0
Данаил Кирилов прокара законопроекта си само за 10 дни, без обществено обсъждане
Данаил Кирилов прокара законопроекта си само за 10 дни, без обществено обсъждане Снимка: Клуб Z

Управляващите отказаха да се съобразят с протестите срещу потъпкването на презумпцията за невиновност.

В четвъртък мнозинството, подкрепено от ДПС, прие окончателно промяна в антикорупционния закон, която позволява да се конфискува имущество дори на оправданите, срещу които по стария закон има процес за отнемане на имущество. В тази категория спадат банкерът Цветан Василев, издателят Иво Прокопиев, бившият министър Трайчо Трайков. Също и бившият зам.-шеф на парламента и на ДПС Христо Бисеров, чиито дела за конфискация вече бяха прекратени, защото беше оправдан. Става дума за неголям брой дела. По новия закон презумпцията за невиновност всъщност не важи за никого, пише Вестник СЕГА.

Мнозинството отмени само разпоредбата за обратната сила на закона. Освен това се отказа, макар и временно, от решението си да позволи на антикорупционната комисия да внася искове за конфискация дори когато са изтекли сроковете за проверка. Причината за отстъплението е неприключило тълкувателно дело на Върховния касационен съд по въпроса.

БСП обвини управляващите, че превръщат антикорупционната комисия в „инструмент за експроприация и фалити на неудобни хора". „Замислянето и начинът на провеждането на това изменение оставят впечатление, че сякаш се надскачаме с някого, в частност с върховния орган на съдебната власт, едва ли не някой има лична драма в отношенията с Върховния касационен съд", посочи червеният Милко Недялков.

Към социалистите се понесоха викове от редиците на ДПС: „Не ви ли е срам олигарсите да защитавате".

"Ценя патоса ви, отменете закона, когато можете, поемете всички последици от това правно действие", обърна се към левите депутати Данаил Кирилов – шеф на парламентарната правна комисия от ГЕРБ и вносител на промените.

Всъщност отношението на БСП към законопроекта е двусмислено. В правната комисия соцдепутатите се въздържаха по промените на първо четене, вместо директно да ги отхвърлят. Мотивът им беше, че разбират проблемите, с които се сблъсква антикорупционната комисия, заради която се изменя законът, но не приемат начина, по който управляващите се опитват да ги решат. Чак когато срещу законопроекта на ГЕРБ се надигна мощна обществена съпротива, социалистите се обявиха категорично „против“.

ЛОША ИДЕЯ

С думите, че това е „лоша идея“, главният прокурор Сотир Цацаров категорично отхвърли предложението на ГЕРБ и ДПС общинските съветници да бъдат извадени от обхвата на антикорупционния закон. Ако това се случи, на общинарите няма да се налага да декларират имущество и конфликт на интереси както другите публични държавни длъжности. Цацаров посочи, че „справедливостта трябва да е за всички", и отбеляза, че много от най-отговорните решения се взимат именно на ниво общински съветници.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари