Управляващите договарят новите областните управители

0
До този момент са известни предложенията само на "Демократична България" - Велико Търново, Пловдив, Хасково и Видин
До този момент са известни предложенията само на "Демократична България" - Велико Търново, Пловдив, Хасково и Видин Снимка: Dunavmost, архив

Партньорите в управляващата коалиция започнаха преговори за разпределението на областните управители

 Част от квотите вече са уговорени, предстоят финални уточнения, а по всяка вероятност назначенията ще бъдат одобрени от Министерски съвет следващата седмица, предаде Дневник

До този момент са известни предложенията само на "Демократична България". Депутати от коалицията заявиха пред "Дневник", че обединението ще получи 4 областни града, а не 5, каквато информация бе разпространена от други медии. При "Демократична България" ще отидат Велико Търново, Пловдив, Хасково и Видин. Всички областни управители ще бъдат излъчени от квотата на ДСБ като компенсация за това, че партията не получи министерски постове (при "Да, България" отидоха министерствата на правосъдието и електронното управление, а при "Зелено движение" - на екологията). За тази договорка се разбра още по време на коалиционните преговори в началото на декември, когато в някои медии изтече информация, че ДСБ се е договорила да получи "пакет от заместник-министри, областни и заместник-областни управители и набор от други ръководни държавни постове".

Засега е известно, че във Велико Търново областната управа ще се оглави от адвокатката Людмила Илиева, която е в националното ръководство на ДСБ. Тя бе втора в листата на "Демократична България" след водача Христо Иванов. В Пловдив постът ще заеме местният лидер на ДСБ Йордан Димитров. Той е юрист и е един от най-големите критици на настоящия кмет от ГЕРБ Здравко Димитров. Катя Панева пък ще застане начело на областната управа в Хасково. Тя също е кадър на ДСБ, бе водач на листата в града и бе депутат от 45-тото Народно събрание. Във Видин пък най-вероятният кандидат за поста е общинският съветник от ДСБ и водач на листата Любен Иванов.

Все още няма потвърдена информация как ще бъдат разпределени останалите 24 области, въпреки че в коалиционното споразумение е записано, че в назначаването на областните управители и техните заместници следва да се запази съотношението на партиите според изборните им резултати.

От "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" коментираха, че преговорите за разпределението на областните управители и техните заместници все още не са финализирани. Нито една от двете формации не посочи, кои са обсъжданите за нея области.

Депутати от БСП потвърдиха, че е имало среща между коалиционните партньори за назначаване на областни управители, но вероятно ще има още разговори. По непотвърдена информация социалистите ще вземат шест области, сред които Смолян и Габрово.

Правителството ще решава утре за смяната на областни управители, предвижда дневният ред на заседанието на Министерския съвет за 5 януари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари