Уникалната постройка тъне в разруха в центъра на Русе

1
Развалини, скрити зад ограждения – това е останало от величествената сграда на първото застрахователно дружество у нас
Развалини, скрити зад ограждения – това е останало от величествената сграда на първото застрахователно дружество у нас Видео: bTV

Над 20 хиляди са сградите у нас, които са паметници на културата.

Два милиона лева дава Министерството на културата през 2019 г. за ремонт на сгради – паметници на културата.

Развалини, скрити зад ограждения – това е останало от величествената сграда на първото застрахователно дружество у нас – „България”. Уникалната постройка в центъра на Русе е строена от австрийски архитект преди 120 години. А поне от 20 години тъне в разруха, предава bTV.

„Ако се демонтират всички каменни фризове, корнзи, декорации, но няма кой да ги изпълни, просто няма такива каменоделци, проблемът е много сериозен. Разбира се, може да се направят и от други материали, но те в никакъв случай няма да бъдат същите, т.е. ще имаме нещо като преразказ. И най-лошото е, че няма да носи аромата на Русе от това време”, коментира арх. Венцислав Илиев.

Част от сградата е на общината, друга на частни лица. „Проектите бяха съгласувани с Министерство на културата, аз издадох разрешение за строеж и в крайна сметка това разрешение се обжалва от съсобствениците и ние все още не можем да го изпълним дори като временна защита не може да се случи към сегашния момент”, заяви арх. Живка Бучуковска, главен архитект на Русе.

Над 20 хиляди са сградите паметници на културата у нас. Често собствениците са разпръснати, а процедурите тромави. Министерство на културата ще забърза процедурите – въвежда вътрешна система, която да аламира при забавяне на проект за ремонтиране на сграда. „Моята мечта, идея, желание и реално ще направя всичко възможно да се случи е, ако законовият срок е 4 месеца ние да направим така, че повече от 2 месеца да не бавим проекта”, каза Боил Банов, министър на културата.

За пари от програмата на министерството може да кандидатства всеки, стига да има вече готов проект за къщата си.

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари