Уникална кана от щраусово яйце на 2 500 години показват в Русе

0
Уникална кана от щраусово яйце на 2 500 години показват в Русе
Видео: БГНЕС

Уникална кана, изработена от щраусово яйце, е представена в Историческия музей в Русе. Тя е постъпила като дарение, в насипно състояние, но след половин година реставрация е напълно възстановена. Открита е в Северна България и е била част от погребалните дарове на тракийски благородник. Изработена е от бронз – устие, дръжка, крачета, а основното тяло е от черупката на яйцето.

Към настоящия момент не е открит аналог на тази кана у нас, което я прави наистина уникална, коментира директорът на Историческия музей в Русе доц. Д-р Николай Ненов. Паралели се откриват в колекцията на Британския музей, където има две щраусови яйца със следи от метал, но не и цяла каничка. Експонатите в Лондон са датирани са в периода 7-6 век пр. Хр., а за произход се сочи източното крайбрежие на Средиземно море – Финикия. Предполага се, че българската находка е от периода около 5 в.пр.Хр.

Най-вероятно каната от щраусово яйце е била закупена или получена в дар от източното Средиземноморие за нуждите на местен гетски благородник, след което е била положена в гроба му. Тя се е използвала за вино, тъй като е скъп предмет и се смята, че е участвала в ритуали, където виното присъства като важен елемент.

От музея са направили и копие на уникалната кана, което е от истинско щраусово яйце. То ще се използва в часовете, които русенските ученици водят в залите на музея.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари