Уникален детски музей на чудесата отваря врати в София

1
Хлапетата политат в космоса и влизат в кожата на Индиана Джоунс
Хлапетата политат в космоса и влизат в кожата на Индиана Джоунс Снимка: Монитор

Детски музей на чудесата ще отвори врати през следващото лято в столицата. “Научният център ще бъде за хлапета между 5 и 12 години”, обясни вчера кметът на София Йорданка Фан­дъкова. Идеята е малчуганите не само да наблюдават експонатите, а и да играят с тях. По този начин те ще придобият познание за света, хората и цивилизацията. “Музейко” е проект за 25 млн. лв. Идеята е още през следващото лято той да отвори врати за малчуганите. “Предвижда се най-големият детски научен център в Източна Европа да посреща между 120 и 150 000 посетители годишно”, обясни изпълнителният директор на музея Бистра Кирова. Тя допълни, че цените на билетите няма да са по-скъпи от тези в киното, а освен това за големи групи ще има отстъпки.

Чудесата за хлапета са събрани на 3500 кв. м в “Студентски град” до метростанция “Г. М. Димитров”. “Самата сграда представя движението във времето и пространството”, обясни Кирова. За целта “Музейко” ще бъде на 3 етажа, символизиращи миналото, настоящето и бъдещето. На първия ще бъдат изложени експозициите от миналото - археология, палеонтология и геология. Там хлапетата ще могат да влязат в кожата на Индиана Джоунс и да се потопят в чудни приключения сред пещери и антики. Настоящето ще бъде представено на втория етаж чрез архитектура и природен свят. Точно там ще бъдат разположени модерни лаборатории, в които хлапетата ще могат да правят опити по физика и химия.

Бъдещето ще очаква малчуганите на третия етаж с изложба на последните технологии, роботика и космически изследвания. “Ще има и симулации на излитане на космическа совалка и планетариум”, разказа Ки­­ро­ва.

Фасадата на сградата ще бъде покрита от три малки планини с облицовка от дърво, текстил и керамика, пресъздаващи традиционните български занаяти.

Покривът на музея ще бъде озеленен и ще има градинка, където хлапетата ще могат да отглеждат растения. Дъждовните води пък ще се събират в подземен резервоар, с които ще се напояват градинките. По този начин сградата ще използва 40% по-малко вода от стандарта.

Музеят ще се топли директно от земята чрез геотермални сондажи. В двора ще има вятърна перка, която ще прави ток за лампите на детската площадка.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари