Унгария заплаши България със съд заради таксата за пренос на газ

2
Будапеща настоява Европейската комисия да принуди София да спре да таксува с 10 евро за пренесен мегаватчас
Будапеща настоява Европейската комисия да принуди София да спре да таксува с 10 евро за пренесен мегаватчас

Будапеща настоява Европейската комисия да принуди София да спре да таксува с 10 евро за пренесен мегаватчас

Унгария е поискала официално от Европейската комисия да започне наказателна процедура срещу България за нарушение на търговското право. Поводът е новата такса, която правителството „Денков“ наложи руския газ, пренасян през разширението на „Турски поток“ през страната. Тя е в размер на 10 евро за всеки пренесен мегаватчас.

Приемането на извънредната такса от българския парламент миналия месец ядоса Унгария и Сърбия, които получават газ по тръбопровода. Сега министърът по европейските въпроси на Унгария Янош Бока официално поиска действия срещу България, информира Economic.bg.

Унгария получава по-голямата част от газа, от който се нуждае, именно от Русия по „Турски поток“. Всъщност, това е основният останал маршрут за доставка на газ от страната агресор за Европа. Газопроводът бе изграден по времето на ГЕРБ, изключително бързо, за сметка на държавния оператор „Булгартрансгаз“ и в нарушение на европейските директиви пренася само руски газ.

През българската тръба, строена формално от саудитския консорциум „Аркад“, но, според българската прокуратура, реално от руски подизпълнители в нарушение на Закона за обществените поръчки, Унгария внася около 4.5 млрд. куб. м годишно. Будапеща твърди, че данъкът ще изложи на риск безопасните доставки на енергия както за Унгария, така и за Сърбия.

Според унгарския министър новата българска такса е в противоречие с правилата на Европейския съюз за вътрешните пазари и митническия съюз и общата търговска политика.

„Днес изпратих писмо до Европейската комисия с молба незабавно да започне процедура за нарушение срещу България, каза Бока.

Той е поискал от Европейската комисия да призове България да спре налагането на извънредната такса до приключване на процедурата.

Министърът стига и по-далеч и заплашва, че ако Европейската комисия не предприеме действия, Унгария ще отнесе случая до Съда на Европейския съюз преди края на годината.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    4
    Bonkerz
    Тц, тц, тая вечер бончо много възпален! Кво стана бе бончо, жена ти ли те остави, любовникът ли?!? Споко бе, ш'та удари халфовата линия ш'си отидеш мърцина!
  • -2
    3
    Bonkerz
    На мен ли пишеш ве, инфантилен дъртак? Дай телефонен номер и да се видим сега на мига да ме обиждаш в лицето... ДАЙ ТЕЛЕФОН И СИ УРЕЖДАМЕ СРЕЩА СЕГА.
  • 0
    2
    bonКУРс
    Унгария си реди интереса и напредва без 10те милиарда където и спряха. А ти путьо лапаш 20 годишни мръвки от резервите на някоя западноевропейска държава и сменяш шарнири всеки сезон. На село, циганите шибат майка ти и я грабят, като неохраняван бостан. Недей търси как да се направиш на много голям Русофоб, отиди в Унгария и я разгледай. Ох, вярно, нямаш три по пет лева да се издрискаш и обършеш с 5 пласта тоалетна хартия, камоли да обикаляш държавите, които плюеш, за да се ограмотиш истински ти какъв индийски парий си.
  • 0
    1
    Bonkerz
    Твърди се че Унгария има договор за ФИКСИРАНА цена, която не може да се променя. Таксите се дължат от Газпром, не от Унгария. Значи Унгария действа като адвокат на Газпром/Путин и срещу България и иска дани лиши от парични постъпления... Понеже Газпром ни спря газа се наложи да сключи договор с турската Боташ, по който пък ние им дължим 9 долара такса, независимо дали получаваме газ от тях. С тази такса от 10 евро просто си избиваме тези 9-те долара извънредни разходи, които плащаме по вина на Газпром...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари