Унгария влага 30 милиарда долара за рестарт на икономиката си

0
Виктор Орбан ще предложи най-големия икономически пакет в историята на страната
Виктор Орбан ще предложи най-големия икономически пакет в историята на страната Снимка: БГНЕС

Унгария се готви да обяви пакет от мерки на стойност около 30 милиарда долара за подпомагане на стартирането на икономиката, заяви високопоставен правителствен служител пред Ройтерс.

Страната все още се бори с пандемията от коронавируса, която затвори фабрики и фирми и повиши очакванията за икономическа рецесия в страната.

Парламентът, в който партия Фидес на премиера Виктор Орбан има силно мнозинство, му предостави правото да управлява с указ за борба с коронавируса, като игнорира призивите на опозицията и различни противници да се поставят времеви рамки за допълнителните правомощия на премиера, информира БГНЕС.

Орбан, който е на власт от десетилетие, ще предложи най-големия икономически пакет в историята на страната, за да компенсира икономическите въздействия на пандемията, която вече доведе до загубата на десетки хиляди работни места.

Очаква се в понеделник премиерът да оповести мерките, след това правителството да ги одобри, съобщи говорителят му Гергели Гуляс. Във вторник пък Националната банка на страната ще обяви конкретни мерки в подкрепа на бизнеса и физическите лица.

Общият пакет от мерки ще възлиза на 18-22% от БВП на Унгария, което се равнява на около 30 милиарда долара.

Правителството вече наложи наложи мораториум върху всички погасявания на корпоративни и домакински кредити, а централната банка инициира поредица от стъпки за осигуряване на ликвидност за банките.

Орбан разкри и специален фонд на стойност два милиарда долара, в който банки и чуждестранни търговци ще са длъжни да направят вноски. Очаква се местните банки да платят 55 милиарда форинта (163 милиона долара) през тази година, а други чуждестранни търговци да добавят 36 милиарда форинта.

Това е втори порода си Фонд, след като вече беше създаден друг фонд от 4 милиарда долара за подпомагане на икономическите усилия и усилията за заетост.

Унгарската икономика нарасна с 4,9% миналата година, но според анализатори страната трябва да се готви за рецесия тази година, тъй като големите производители на автомобили вече обявиха временно спиране, а туризмът се срина до основи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари