Унгария прие закон срещу люпилнята на Сорос

0
Новият закон бе приет по ускорена процедура
Новият закон бе приет по ускорена процедура Снимка: ЕПА / БГНЕС

Унгарският парламент прие породил полемика закон, който би могъл да доведе до затваряне на Централноевропейския университет (ЦЕУ), създаден в Будапеща през 1991 година от американския милиардер Джордж Сорос, превърнал се в черната овца за унгарския премиер Виктор Орбан, предаде Франс прес.

Новият закон, представен на 28 март от правителството в парламента, бе приет по ускорена процедура. За него гласуваха 123 депутати, а против 38 депутати.

Законът предвижда по-специално да бъдат лишавани от лиценз чуждите университети и институти, които не разполагат с кампус в "родните" им страни.

Премиерът Орбан обвини ЦЕУ в нарушения на унгарското законодателство.

Според унгарски експерти законът е част от пакет с реформи, целящи изваждането на светло на дейността на организациите, финансирани от милиардера спекулант Джордж Сорос. До тези мерки се стига, след като унгарското общество се надигна срещу действията на организациите на Сорос в страната, които на няколко пъти се пробваха дори да свалят легитимно избраното правителство на премиера Виктор Орбан, тъй като кабинетът му отказва да обслужва интересите на милиардера.

Законът щял да засегне и люпилнята за кадри на Сорос в Будапеща – Централноевропейския университет (ЦЕУ), и най-вероятно напливът на желаещи да учат там ще секне. Причината е, че се въвежда законово изискване лекциите в университета се водят на унгарски, а не както досега – изцяло на английски език. ЦЕУ е изцяло частен университет, създаден с финансовата помощ на Сорос. Официално заявената му цел е развитието на „отвореното общество и демокрацията в страните на Централна и Източна Европа, както и бившия Съветски съюз“. В действителност обаче вузът е люпилня за кадри, в която са се обучавали почти всички шефове на НПО-тата му у нас и в страните от бившия соцблок. Всяка година ЦЕУ приема 1500 студенти от 100 страни. Повечето студенти получават стипендия за целия курс на следването си, доколкото ЦЕУ има фонд от 400 млн. евро, гарантиран от създателя на университета Джордж Сорос.

Повечето анализатори посочват, че изсветляването на доходите на тези НПО-та категорично не са опит за закриването им. Имали за цел да покажат на широката общественост „кой плаща за музиката, която свирят”, за да е гарантирано, че не действат против интересите на Унгария и гражданите й в частна полза.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари