Умишлен палеж остави софиянци без ток

0
Засегнати бяха домакинства и стопански потребители в 6 столични квартала
Засегнати бяха домакинства и стопански потребители в 6 столични квартала Снимка: БГНЕС

Умишлен палеж в колектор, предизвикан при опит за кражба, остави без електрозахранване късно снощи 12 600 клиенти на ЧЕЗ Разпределение в 6 столични квартала, съобщиха от дружеството. 

Засегнати бяха домакинства и стопански потребители в "Захарна фабрика", "Илинден", "Св. Троица", "Западен парк", "Фондови жилища" и "Банишора".

Екипи на ЧЕЗ са констатирали употребата на запалителни средства в колектора и щети по кабели на дружеството. Един от повредените кабели е 110 kV, положен само преди две години.

От ЧЕЗ са създали организация за алтернативно захранване на засегнатите клиенти до отстраняване на повредите.

Имаме опит с подобни умишлени пожари. Те се извършват с цел изключване на електрозахранването, осигуряване на възможност за обелване на кабелите, сваляне на медния им екран и предаването му в пунктове за изкупуване на цветни метали. Кабелите, които полагаме в последните години обаче, са създадени по съвсем нова технология и не съдържат мед.  Докато няма стриктно законодателство в тази посока обаче, подобни набези ще продължат и ще създават дискомфорт на хората“, каза Виктор Станчев, главен оперативен директор на ЧЕЗ Разпределение България.

От ЧЕЗ са взели всички възможни мерки за защита на колектора, които са в нейните възможности, като са осигурили и жива охрана чрез заплащане на външна фирма, която извършва обходи. Дружеството разчита на компетентните органи за изясняване на всички обстоятелства около инцидента и установяване на нарушителите. Компанията се надява със съдействието на отговорните институции да се преустановят посегателствата по електроенергийната инфраструктура.

Дружеството информира потребителите в засегнатите райони, че след отстраняване на щетите ще възстанови нормалната схема на електрозахранване на клиентите, като е възможно това да бъде придружено с кратковременни изключвания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари