„Умен“ сутиен открива рак на гърдата в зародиш

1
Сутиенът сканира гърдите за тумори с малък ултразвуков апарат
Сутиенът сканира гърдите за тумори с малък ултразвуков апарат

Днес цената на устройството, което теоретично може да сканира всяка част на тялото, е почти 1000 долара, но изобретателите уверяват, че след 4-5 г. всяко сканиране ще струва по-малко от чаша кафе

Сутиен, който сканира гърдите за тумори с малък ултразвуков апарат, изобрети екип от Масачузетския технологичен институт, ръководен от турската специалистка проф. Джанан Дагдевирен. Тя разработва тази технология, след като леля ѝ починала от рак на гърдата, разказва Би Би Си, цитиран от вестник 24 часа.

Устройството гарантира ефективно наблюдение на пациенти в риск и проследява появата на тумори между мамографиите.

Според Световната здравна организация (СЗО) ракът на гърдата е най-често срещаният вид рак. През 2020 г. 2,3 милиона жени са били диагностицирани с това заболяване, от тях 685 хиляди са починали. Това е втората водеща причина за смърт при жените.

Проф. Дагдевирен обяснява, че устройството може да помогне за ранна диагностика. Според Американското онкологично дружество ранното откриване на рак на гърдата в първичен стадий на тумора дава на пациента 99 % шанс да живее поне още 5 години. От жените, диагностицирани на по-късен етап, само 22% оцеляват до петата година.

Проф. Джанан Дагдевирен от Масачузетския технологичен институт

Инженер Дагдевирен, експерт по материали в Масачузетския технологичен институт, казва, че идеята ѝ хрумва за първи път в болницата, където лежи леля ѝ. Въпреки че прави всички необходими профилактични прегледи, в един момент тя все пак е диагностицирана с агресивна форма на рак на гърдата и след 6 месеца умира.

По-късно племенницата Джанан разработва “умен” сутиен, към който е прикрепен пластир от гъвкава пореста тъкан със скенер за откриване на тумора. Чашката на сутиена има прорези, през които може да се движи малка ултразвукова камера, за да се покаже вътрешността на гърдите от различни ъгли. Обикновено при ултразвукови изследвания се използва специален гел, но тук той не е необходим. Според проф. Дагдевирен устройството може да открива бучки с диаметър до 0,3 см – размера на тумор в ранен стадий. “Това означава, че всякакви аномалии могат да бъдат открити с относително висока точност“, казва тя.

Изследванията показват, че туморите, които се развиват между редовните мамографии, наричани още “интервален рак”, представляват 20-30% от всички случаи на рак на гърдата. Тези тумори обикновено са по-агресивни от откритите по време на рутинни прегледи. Новото устройство е особено полезно за жени с висок риск от рак на гърдата, защото открива нововъзникващи тумори във времето между мамограмите или самоизследването. “Леля ми бе млада, само на 49 години. Не ни минаваше и през ум, че смъртта може да е толкова близо. Такъв сутиен можеше да я спаси”, разсъждава професорът.

Изследователите предупреждават, че ако новата технология открие някаква аномалия, все пак ще трябва да се направи мамография. Разработката на “умния” сутиен” е отнела на екипа 6,5 години. През август изобретението бе патентовано в САЩ и сега е в клинични изпитания. Днес цената на устройството е почти 1000 долара, но изобретателите уверяват, че с нарастване на производството тя ще намалява. Това ще отнеме около четири-пет години, но после “всяко сканиране ще струва по-малко от чаша кафе”.

Изследванията показват, че основните причини за високата смъртност от рак на гърдата в развиващите се страни са късното диагностициране и неадекватното лечение. Според СЗО, докато 5-годишната преживяемост при рак на гърдата е над 90% в страните с високи доходи, в Индия тя е 66%, а в Южна Африка – 40%.

На теория устройството може да се използва за сканиране и на други части на тялото. Миналата година например проф. Дагдевирен беше бременна и с негова помощ “погледна” нероденото си дете, разказва още Би Би Си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари