Умъртвиха близо 80 000 прасета в Русенско

0
6 000 животни в свинекомплекса в Голямо Враново са евтанизирани вчера
6 000 животни в свинекомплекса в Голямо Враново са евтанизирани вчера Снимка: btvnovinite.bg / архив

Умъртвиха над 79 000 прасета в област Русе.

Това стана ясно от провелото се днес заседание на междуведомствена областна епизоотична комисия във връзка с усложнената обстановка по отношение на болестта африканска чума по свинете на територията на региона.

На нея са присъствали Областният управител на област Русе Галин Григоров заедно със своя заместник Валентин Колев и директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков.

По време на срещата е посочено, че умъртвяването и обезвреждането на труповете на евтаназираните животни в свинекомплексите в Николово и Бръшлен е приключило съответно на 1-ви и 4-ти август. Към момента процедурата е в ход и в свинекомплекса в Голямо Враново, като до вчера там са умъртвени 6000 свине, с което общият брой на евтаназираните към момента животни на територията на областта е 79 300.

Що се касае до броя прасета, намираща се в лични стопанства, тип „заден двор“, то беше отчетено, че понастоящем в община Бяла броят на регистрираните прасета е 13, като те са в 8 стопанства, които са разположени съответно в 3 населени места. По официална информация в община Ветово 14-те регистрирани прасета са умъртвени. В община Две могили ситуацията е същата като от миналата седмица и там има 3 прасета, отглеждани от двама стопани. В Ивановско има два броя свине в село Кошов, като днес би трябвало и те да бъдат умъртвени. Броят на прасетата в лични стопанства в община Русе е 3, като в Червена вода са 2 регистрираните, а в село Тетово има 1 нерегистрирано. На територията на общините Сливо поле и Ценово към момента не се отглеждат прасета за лична консумация. В неофициални разговори същото е потвърдено и от община Борово, но все още официално такава информация не е постъпила в Областната управа.

Припомняме, че заседания на комисията ще бъдат провеждани ежеседмично, а областният управител е в постоянен контакт с всички отговорни институции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари