Уличните LED лампи увреждат зрението

0
Новите лампи може да причинят неразположения, като главоболие, мигрена и безпокойство у някои по-чувствителни хора
Новите лампи може да причинят неразположения, като главоболие, мигрена и безпокойство у някои по-чувствителни хора

Уличните LED лампи увреждат зрението и пречат на съня, предупреди английската агенция за обществено здравеопазване, цитирана от в. "Индипендънт".

Общини като Лондон, Глостършър, Ланкашър, Чешър, Дънди и много други във Великобритания похарчиха милиони британски лири за обновяване на уличното осветление, като замениха предишните лампи със светоизлъчващи диоди. Идеята е да спестят пари в бъдеще и да намалят вредните емисии.

Но новите лампи могат да нарушат съня на хората, като резултатът е усещане за "постоянна смяна на часовите пояси".

"Хората имат естествен вътрешен часовник, който работи в приблизително 24-часов цикъл. Светлината е основният фактор, по който се ориентираме", каза Джон О'Хейгън от здравната агенция.

"Възможно е тази ярка светлина, независимо от дължината на вълната, да влияе. Нарушаването на циркадния ритъм може да има голямо въздействие върху качеството на съня и жизнеността през деня, което пък оказва влияние върху доброто състояние и безопасността. Чувството е сякаш от постоянна смяна на часовите пояси", обясни експертът.

Откакто бяха монтирани новите улични лампи, гражданите се оплакват, че светлината прониква в спалните им.

По думите на специалиста, синята светлина уврежда ретината на окото. Той предлага общините да монтират LED лампи, които излъчват светлина в топли цветове, особено в по-гъсто населените места. Джон О'Хейгън предупреди, че уличното LED осветление може да причини неразположения, като главоболие, мигрена и безпокойство у някои по-чувствителни хора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари