Украинските власти отказали конвой на автобусите с българи, шофьори не искат да пътуват

2
150 българи искат да напуснат незабавно
150 българи искат да напуснат незабавно Снимка: ЕПА / БГНЕС

Два автобуса вече извозват българи, четири са изпратени към Украйна, стана ясно от думите на Светослав Иванов, Димитър Димитров и Магдалена Милтенова

Нощта в Одеса мина спокойно, нямаше взривове, каквито имаше във вчерашния ден. Много тежък ден беше вчера, но оцеляваме, заяви пред Bulgaria ON AIR генералният консул на България в Одеса Светослав Иванов.

В първия ден от военните действия е подготвена евакуацията на два автобуса с български граждани. Записани са 150 човека, които искат да напуснат незабавно.

"Имаме готовност за още един автобус, ако успеем да се организираме днес. Освен изготвянето на списъци, трябва и безпроблемно преминаване през граничните пунктове. Има обаждания и от украински граждани. Приоритет са българските граждани. Няма проблем за хората от смесени бракове, но може да се окаже, че има проблем за мъжете, защото е обявено военно положение и предстои мобилизация", уточни Иванов.

От консулството са се обърнахме за съдействие към украинските власти, но бил отказан съпровождащ конвой до границата.

"250 км е пътят до границата. Отказаха, тъй като вчера една ракета попадна в сградата на Националната гвардия. Пътищата на този етап са сигурни, не са разрушени. Имаме две възможности до границата, и двете сме ги проиграли", уточни Светослав Иванов.

Той се надява още 150-200 българи да бъдат подготвени и евакуирани през следващите часове. Оказва се обаче, че има проблем с намирането на шофьори, които да пътуват от България до Украйна, за да приберат нашите сънародници.

"Автобуси има много. Вчера тръгнаха 8 шофьора с 4 автобуса. Но над 30 шофьора отказаха да тръгнат", заяви Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи.

С четирите автобуса, които пътуват натам, могат да бъдат извозени около 250 души.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Краварката
    Хахаха украинските джендъри акнаха в прашките! Бахахаха айде зеленски къде ти е покровителя ГЕЙВРОПА И краварите а пиздо?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари