Украинските власти: 9 души загинаха при руски въздушен удар в град Яворов

1
При смъртоносното нападение са изстреляни около 30 ракети
При смъртоносното нападение са изстреляни около 30 ракети Снимка: Министерство на отбраната на Украйна / архив

Украинските власти съобщиха, че 9 души са загинали и 57 са ранени при руски въздушен удар  в град Яворов, Лвовска област.

Това е близо до Полша, която прие повечето от бежанците от Украйна след руското нахлуване. Общият им брой е близо 2 милиона и 600 хиляди. В 18-ия ден на инвазията руската армия все повече се доближава до столицата Киев.

Днес област Лвов беше подложена на въздушна атака, съобщиха от регионалното военно управление. При смъртоносното нападение са изстреляни около 30 ракети. Базата в Яворов е една от най-големите в страната, на 25 километра от границата с Полша. Там се провеждат повечето учения на Украйна със страни от НАТО.

Атакувано е било и летище в Ивано-Франковск.

Руските сили напредват към Киев, където армия и доброволци се готвят да отбраняват столицата си улица по улица. Украинската страна твърди, че руснаците са продължили да бомбардират обсадения южен град Мариупол, изправен пред хуманитарна катастрофа.

Вчера през зелените коридори са били евакуирани над 12 хиляди души, съобщи президентът Зеленски, като заяви, че руснаците нямат силата и духа да завладеят Украйна, разчитат само на насилие, терор и оръжия.

Според Зеленски Кремъл превръща руската държава в аналог на сепаратистките републики Донецк и Луганск, т.е. в изолирана от света зона.
 
Премиерът Денис Шмигал заяви, че в Украйна са осигурени основните продукти за идните месеци. От началото на март страната е получила над 40 хиляди тона хуманитарни помощи.  

Американският президент Джо Байдън одобри допълнителни 200 милиона долара за оръжие и друг вид помощ за Украйна, обяви Белият дом. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Русия може да се опита да използва химически оръжия след обвиненията в този дух, които самата тя отправи към Украйна. Той допълни, че въпреки куража, с който се съпротивляват украинците, идните дни вероятно ще има още по-големи трудности.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари