Украински дипломат: Руснаците готвят референдум за независима република в Херсон

2
Херсон ще бъде винаги в Украйна, заяви Дмитро Кулеба
Херсон ще бъде винаги в Украйна, заяви Дмитро Кулеба Снимка: iStock/Getty Images

Руснаците искат да инсценират референдум, за да създадат независима република в Херсон, град, който се намира близо до Крим, върху който те поеха контрол на 3 март.

Това твърдят няколко украински представители, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"След сценария от 2014 г. руснаците се опитват отчаяно да организират фалшив референдум, за създаването на една фалшива народна република Херсон", написа в Туитър дипломат номер едно на Украйна Дмитро Кулеба.

"Предвид факта, че няма никаква народна подкрепа, това ще бъде постановка", прогнозира той и призова да се наложат строги санкции срещу Русия, ако подобно нещо се случи. "Херсон ще бъде винаги в Украйна", допълни той.

"Нашествениците звънят на членовете на областния съвет, за да им предлагат да сътрудничат и да създадат независима република", заяви в Телеграм украинската парламентарна представителка за човешките права Людмила Денисова.

Херсон е първият голям град, който руските сили превзеха след инвазията в Украйна, започнала на 24 февруари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    4
    любопитен
    Ако Путин прави референдум, сигурно и в Германия путиновия референдум ще даде резултат 99 %. Така се правят референдуми, така се правят и избори в тази "люлка на демокрацията" - Русия на Путин. Даже най-верното му куче - Копейкин не би посмял да гъкне и да ходи без маска и да протестира срещу ковид ограниченията, ако тези ограничения ги е вевъл Путин. Нима всички копейковци забравиха как той беше затворил с месеци възрастните хора да не излизат заради ковид ограниченията. Защо Косьо Копейкин не отиде да протестира в тази "демократична" държава. А това си го позволява само в България, където има цензура, диктатура и всякакви други глупости с цел да привлече избиратели
  • -1
    3
    русенец
    НИКОГА ПОВЕЧЕ КОМУНИЗЪМ! НИКОГА ПОВЕЧЕ МАЛОУМНИ И НИСКООБРАЗОВАНИ ВАРВАРИ ДА УПРАВЛЯВАТ СТРАНАТА НИ! Ако беше така хубаво в Русия - защо повече от половината от населението й е готово да я напусне.
  • -2
    2
    В.П.
    Присъединяването на България или на части от нея към Путинова Русия е въпрос на няколко години ! Всички петоколонници са подготвени за това ! Въпросът е иска ли го народът, това ва рварство ! Помислете си какво ви чака и какво ще се случи с ВАС ! Искате ли пак ;;Работническо селска власт ''и да ви командва най простата част от народа ни !! Искате ли децата ви да са врагове на ''Народната власт '' ! Искате ли АБПФК и партиините секретари ! Мислете ,ей хора ! Това искат комунистите ! А вие май не знаете какво ви чака !
  • 1
    1
    Асен от Русе
    Гответе се за референдум и в България. Бог да пази България - от путинисти, от гербаджии, от копейкаджии и от сатанисти
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари