Украинската прокуратура започва разследване за екзекуция на войници

1
Наказателното производство е във връзка с разстрел на невъоръжени украински войници от руски военнослужещи
Наказателното производство е във връзка с разстрел на невъоръжени украински войници от руски военнослужещи Снимка: Володимир Зеленський / Facebook / архив

Наказателното производство е във връзка с разстрел на невъоръжени украински войници от руски военнослужещи

Украинските правоохранителни органи са започнали разследване на разстрел на невъоръжени украински войници от руски военнослужещи, предаде Укринформ, като се позова на съобщение на украинската главна прокуратура, публикувано в "Телеграм".

Под процесуалното ръководство на Донецката областна прокуратура е започнало досъдебно наказателно производство във връзка с нарушения на законите и обичаите на войната, наред с умишлено убийство (част 2 на чл. 438 от Наказателния кодекс на Украйна), става ясно от съобщението, информира БТА.

В интернет вчера бе разпространен видеоклип, на който се вижда как руски военнослужещи стрелят по невъоръжени украински войници, посочва Укринформ. По предварителни данни това се е случило в близост до наблюдателен пост край село Степово, Покровска област.

"На видеото се вижда как група лица в руски униформи стрелят от близко разстояние по двама невъоръжени военнослужещи в униформи на украинските въоръжени сили, които се предават като пленници. Следователите и прокурорите са започнали разследване на този факт", заяви украинската главна прокуратура. Тя също така отбеляза, че убийството на военнопленници е грубо нарушение на Женевската конвенция и представлява тежко международно престъпление.

Комисарят по правата на човека в украинския парламент Дмитро Любинец заяви, че ще се обърне към Международния комитет на Червения кръст и ООН, за да регистрират те поредното военно престъпление, извършено от Руската федерация - екзекуция на предали се украински защитници.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари