Украинската армия мобилизира бесарабските българи в Одеса

1
„Много хора са без храна и пари. Обръщат се и ние помагаме. Много хора нямат храна за децата“, казва Трифон Антов, депутат от Одеска област
„Много хора са без храна и пари. Обръщат се и ние помагаме. Много хора нямат храна за децата“, казва Трифон Антов, депутат от Одеска област Снимка: bTV

Остава тревожна обстановката и в Западна Украйна

 Напрежението обхваща и българската общност в Одеска област, където живеят хиляди наши сънародници, предаде bTV

Този вторник денят започна спокойно. Тази нощ нямаше сигнали за тревога, но Одеса е направо призрачен град - всички магазини са затворени, освен магазините за хранителни продукти и някои аптеки, няма хора, а колони от автомобили напускат града.

Вероятно хората просто ще намерят убежище в някакви по-малки населени места, които е по-малко вероятно да попаднат под обстрел.

Вечерният час в Одеса започва в 19:00 ч. Тогава вече е тъмно и още в първите минути излизат мъже с автомати, които пазят от провокации. Тъй като улиците са празни, старателно се проверяват всички коли и минувачи.

Този режим на охрана продължава до 6 ч. сутринта. И тогава обаче барикадите остават. С надписи "Опасно! Мини!".

В такава ситуация са и хиляди бесарабски българи. Голяма част са уплашени и имат нужда от помощ, казва местният български депутат.

„Много хора са без храна и пари. Обръщат се и ние помагаме. Много хора нямат храна за децата“, казва Трифон Антов, депутат от Одеска област.

И още един проблем - бесарабските българи тук са в риск освен от мобилизация и от изпращане в други, много по-опасни райони.

Обявена е обща мобилизация и раздават призовки на български и украински мъже. И ги карат неизвестно къде. Украйна е голяма. А ние трябва да пазим юга на Украина, на другите места си имат свои хора“, казва Антов.

Лидерът на местната организация "Българско народно събрание" Валери Твърдовски казва, че вече има организация да се помага на сънародниците ни.

Хората са уплашени и ги караме към България и Молдова. Останалите тук ги настаняваме в хотел безплатно“, казва Валери Твърдовски.

Твърдовски казва още, че се надява тежката ситуация в Украйна да не продължи дълго.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари