Украйна: Ще произвеждаме десетки хиляди дронове месечно

0
Дроновете играят ключова роля в навлязлата в 20-ия си месец война на Русия в Украйна
Дроновете играят ключова роля в навлязлата в 20-ия си месец война на Русия в Украйна Снимка: Володимир Зеленський / Facebook

Дроновете играят ключова роля в навлязлата в 20-ия си месец война на Русия в Украйна

Украйна си е поставила за цел да може да започне да произвежда десетки хиляди дронове месечно до края на годината. За целта тя предвижда да разшири възможностите на отбранителната си индустрия въпреки предизвикателствата, произтичащи от руските атаки, каза днес украинският министър по въпросите на стратегическите индустрии на промишлеността Олександър Камишин, цитиран от Ройтерс и БТА.

Дроновете играят ключова роля в навлязлата в 20-ия си месец война на Русия в Украйна, като и двете страни ги използват масово за разузнаване и атаки. Киев се фокусира върху увеличаване на производството им, но е силно зависим от вноса на двигатели за тях.

По време на Индустриален форум на НАТО в Стокхолм Камишин, който е министърът, отговарящ за отбранителната индустрия на Украйна, не разкри по-подробни данни за текущото производство на дронове, но посочи, че броят им е хиляди на месец.

"До края на тази година те ще бъдат десетки хиляди месечно. И това е нещо, което развиваме дори по-бързо от конвенционалните боеприпаси и оръжия", каза министърът.

Изправена пред изчерпване на оръжейните складове на западните държави, тъй като войната се проточва, Украйна иска да увеличи местното производство на различно военно оборудване и боеприпаси, за да осигури стабилни и по-бързи доставки. Редовните удари на Русия с дронове и ракети по цели в страната са допълнително предизвикателство за това.

"Говорейки за снаряди, например, ние произвеждаме в пъти повече, отколкото през цялата минала година", каза Камишин.

"Открихме начин как може да се работи дори под обстрел", добави той, без да навлиза в конкретика.

Украински официални представители се надяват, че сътрудничеството със западни оръжейни производители може да помогне за съживяването на местната отбранителна индустрия и да даде допълнителен тласък на икономиката.

Камишин каза, че напоследък е забелязал "нова вълна на интерес" към страната му от страна на западни компании от отбранителната индустрия. Украйна обяви вчера, че е регистрирала съвместно предприятие с германския производител на оръжие "Райнметал".

"Това е положителна стъпка, тя показва по-голям интерес и съм сигурен, че този интерес ще ни доведе до нови съвместни предприятия и до нови местни производствени мощности", каза министърът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    русенец
    Не ги мисли украинците, с тяхното земеделие ще имат какво да ядат. А отделно те са митивирани да защитават родината си. Навремето и ватниците в Ленинград не са имали какво да ядат по време на обсадата, но когато имаш справедлива кауза - издържаш. Сега и украинците ще издържат. По-добре третия всезнайко да помисли той какво ще яде след като се опитва да избяга от село
  • 1
    3
    Аз
    Да произвеждат, но някой да каже после какво ще ядат?
  • 8
    2
    До 1
    Тъпанар!
  • -13
    1
    Браво!
    Нашите братя от Украйна трябва да отговорят ударно на окупаторската агресия от страна на ТероруZZтан! Слава Украина!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари