Украйна се отказа да мобилизира жени на фронта

1
Те могат да участват във войната само като доброволки
Те могат да участват във войната само като доброволки Снимка: БГНЕС

Те могат да участват във войната само като доброволки

Жените могат да се присъединят към армията по собствено желание. Никой няма да ги кара насила да се мобилизират.

Това подчертава в интервю за "Укринформ" Роман Костенко, полковник от Службата за сигурност на Украйна и секретар на Комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване в парламента), предава news.bg.

"Министерството на отбраната ни предложи и задължителната регистрация на жените в армията. Това не означава, че жените трябва да бъдат мобилизирани. Върховната Рада прие закон, който предвижда, че само жени с медицинско образование трябва да се регистрират, а всички останали могат да се записват доброволно. Това е ,въпросът е приключен .Ако жената иска, тя отива във военното и се мобилизира. Никой не ѝ забранява да служи .В момента имаме много жени, които служат, изпълняват техен дълг към държавата, но по собствена воля. Никой няма да ги кара насила", каза Костенко.

По думите му, президентът на Украйна Володимир Зеленски няма да подпише законодателен акт, който ще осигури мобилизация на жените.

90% от членовете на Комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване на Върховната Рада са против връщането към този въпрос.

"Ние вече минахме през това преди две години. Помните ли каква беше реакцията? Защо е необходимо да го правим отново? Мисля, че този въпрос ще бъде решен, когато бъде разработен цялостен план за мобилизация в Украйна и ние няма да се върнем отново към него", каза още секретарят на парламентарната комисия по отбрана.

Припомняме, че по-рано въпроса коментира и главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний.

Той подкрепя новия законопроект на страната за мобилизацията като цяло, но не е съгласен с някои от разпоредбите му, като набирането на жени за военна служба

Също така Киев има намерение да връща от чужбина подлежащите на мобилизция мъже между 25 и 60 години. Но съюзниците му са на различна позиция по въпроса.

Естония е склонна да подпише споразумение, докато Германия няма да принуждава украинците да отиват на фронта.

Украйна има планове за мобилизация на още около 500 000 военни.

От 1 октомври 2023 г. всички жени лекари и фармацевти, които нямат уважителна причина, трябваше да се регистрират за военна служба.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    Сексизъм!
    "В момента имаме много жени, които служат, изпълняват техен дълг към държавата, но по собствена воля. Никой няма да ги кара насила" Нали искахме равни права! Значи ако си мъж, нямаш право на собствена воля, но ако си жена можеш по собствена воля да изпълняваш дългът към даржавата, нещо повече, жените няма да бъдат "карани насила", но това не се отнася за мъжете. Остава да разберем какво означава "кара на сила" - някой те боде с автомат в гърба да посрещаш куршумите с гърди... до туйк с равните права!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари