Украйна ратифицира Истанбулската конвенция

1
Законопроектът на президента Володимир Зеленски беше подкрепен в украинския парламент от 259 депутати
Законопроектът на президента Володимир Зеленски беше подкрепен в украинския парламент от 259 депутати Снимка: Фейсбук

Върховната Рада ратифицира Истанбулската конвенция за предотвратяване на насилието над жени и домашното насилие

Законопроектът на президента Володимир Зеленски беше подкрепен в украинския парламент от 259 депутати, от които 193 са от групата на пропрезидентската партия "Слуга на народа". Четирима се обявиха против, а 25 се въздържаха, съобщиха украинските медии, цитирани от Дневник.

Зеленски внесе във Върховната Рада законопроект за ратификацията на Истанбулската конвенция на 18 юни. Мотивите му са, че това преди всичко ще спомогне за подобряване на политическия имидж на Украйна на международната арена като страна, "последователно спазваща задълженията си в областта на защитата на правата на човека и основните свободи".

Украйна подписа Конвенцията през 2011 г. и имаше опити за подкрепа на документа в парламента през 2016 и 2019 г.

Такава бърза подкрепа за конвенцията, която не можеше да бъде одобрена от Радата повече от 10 години, може да се дължи на факта, че тази седмица Съветът на ЕС трябва да вземе решение за предоставяне на Украйна статут на кандидат-член. Ратифицирането на Истанбулската конвенция ще бъде допълнително доказателство за решимостта на Украйна да следва европейските цели, коментира RBC-Украйна

Конвенцията признава насилието срещу жените едновременно за нарушение на правата на човека и като форма на дискриминация; установява ясна връзка между постигането на равенство между жените и мъжете и премахването на насилието срещу жените.

Документът приканва държавите да криминализират основните видове насилие срещу жени (като преследване и психически тормоз, принудителен брак, осакатяване на женските полови органи, принудителен аборт, принудителна стерилизация) и да предвидят подходящи и ефективни наказания за насилие.

Конвенцията е подписана от 46 държави, но 10 (до решението на Украйна) не са я ратифицирали, сред тях е и България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари