Украйна на прага на гражданска война

0
Украйна на прага на гражданска война

Сблъсъците между протестиращите и силите на реда в Киев продължават, въпреки че промените в украинското законодателство, които позволяват по-тежки наказания срещу протестиращите, влязоха в сила, пише Mediapool.

Президентът Виктор Янукович предупреди, че конфронтацията заплашват стабилността на страната, но въпреки това протестите ескалират.

Властите задържаха десетки, след като протестиращи започнаха да хвърлят запалителни бомби по милиционерския кордон, препречващ пътя към сградите на правителството и парламента. Очаква се срещу част от тях да бъдат повдигнати обвинения за участие в масови безредици, което се наказва със затвор до 15 години.

Според данни данни на вътрешното министерство повече от 100 души са потърсили медицинска помощ след сблъсъците.

През ноември в последния момент Украйна се отказа от подписване на споразумението за асоцииране с Европейския съюз и направи рязък завой към Москва, като това предизвика най-масовите за последните девет години след "оранжевата революция" улични протести в 46-милионната страна.

След решението му да не подпише с ЕС, Москва възнагради украинския президент Виктор Янукович със спасителен кредитен пакет за милиарди долари, което допълнително разгневи украинската опозиция, а в отговор управляващите приеха драконовски закони, целящи да пресекат масовите протести.

Украинската опозиционна партия "Удар" на Виталий Кличко предупреди правителството, че е възможна "голяма беда". Според депутата Ростислав Павленко опитите да бъдат използвани силови методи или да се игнорират исканията на гражданите ще приключат с трагедия.

"Сега в ръцете на властта е цялата отговорност за това, което ще се случи за в бъдеще в страната. Ако има опит за игнориране или силово потушаване - това ще свърши с голяма беда", заяви Павленко.

Кличко съобщи, че ще се срещне с президента Янукович, за да обсъдят безредиците в страната.

Той призова всички да се въздържат от провокации и да не предприемат насилствени действия.

На вчерашната си среща в Брюксел външните министри на ЕС осъдиха проявите на насилие срещу протестиращите в Киев и отправиха критики срещу новите закони за протестите. Външният министър на Швеция Карл Билд ги определи като най-репресивните закони, приемани в Украйна от няколко десетилетия.

Руският външен министър Сергей Лавров призова във вторник европейските правителства да не се намесват в украинската политическа криза и изрази опасения, че събитията в Киев може да излязат от контрол, съобщава Ройтерс.

Москва, която вижда бившата съветска република Украйна като своя традиционна сфера на влияние, следи с нервност как протестите срещу отказа на президента Виктор Янукович да подпише споразумение за асоцииране с ЕС прерастват в насилие. Лавров нарече "непочтена" позицията на ЕС в подкрепа на украинската опозиция. Страните от Източното партньорство трябва да бъдат оставени "да определят съдбата си самостоятелно", каза Лавров и допълни, че ситуацията в Украйна излиза от контрол.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари