Украйна легализира Bitcoin

0
Украйна прие законопроект за легализиране на всички криптовалути
Украйна прие законопроект за легализиране на всички криптовалути

Украйна прие законопроект за легализиране на всички криптовалути

Използването, търговията и инвестициите в криптовалути вече ще бъдат законни в страната.  Законът ще окаже влияние върху крипто и блокчейн предприемачите в страната. Законопроектът установява ясни правила и задължения за криптоборсите. 

Парламентът на Украйна гласува в подкрепа на легализирането на криптовалутите, включително на Bitcion. Днес в парламента беше приет законопроектът за виртуалните активи, според който всички криптовалути вече ще имат правен статут в страната. По-конкретно, инвестициите, търговията и използването на криптовалути оттук нататък ще бъдат законни в Украйна. Биткойн или друга криптовалута обаче няма да бъдат признати за законно платежно средство в страната, подобно на Ел Салвадор. 

Министърът на цифровата трансформация на Украйна Михайло Федоров изрази своята благодарност и задоволство от новоприетия законопроект. Според Федоров този нов закон ще предостави значителни възможности за цифровите предприятия в страната и ще позволи на виртуалните платформи и борси да търгуват по-свободно. Той също така подчерта, че легализирането на криптовалутите ще подпомогне продължаващата цифрова трансформация на страната, пише Cryptopolitan.

Федоров също така изрази мнение, че законът ще позволи на повече предприемачески начинания да процъфтяват в страната около крипто и блокчейн пространството, а също така ще позволи на повече капиталови инвестиции да се влеят в тази индустрия. 

Украйна предоставя регулаторна яснота за криптоборсите

Новоприетият закон също така осигурява регулаторна рамка за предприятията, които търгуват с криптовалути, най-вече за криптоборсите. Според подробностите доставчиците на крипто или биткойн услуги трябва да спазват правилата и разпоредбите, определени в законопроекта. Всяко нарушение на тези разпоредби ще доведе до значителни глоби. В законопроекта също така подробно се посочва, че Националната комисия по ценни книжа ще регулира криптопазара в страната. 

Законопроектът също така класифицира всички криптовалути като "виртуални активи". Той потвърждава, че украинските граждани ще имат право да притежават и използват виртуални активи при всички участници на пазара. Виртуалните активи обаче не трябва да се използват като традиционни платежни инструменти. 

Приетият днес законопроект беше представен на парламента и през септември 2021 г. Президентът на страната Володимир Зеленски обаче наложи вето на законопроекта с аргумента, че страната не е готова за нов регулаторен орган, който да регулира специално криптовалутите. 

Президентът Зеленски отново внесе законопроекта в парламента на тази сесия, като решението е да се позволи на съществуващите регулаторни органи да наблюдават криптосектора. Така Националната комисия по ценни книжа беше номинирана да регулира криптовалутите в страната. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари