Украйна изпитва критичен недостиг на сапьори

2
На всеки квадратен метър войниците откриват по пет мини, поставени от руските войски в опит да осуетят контраофанзивата на Украйна
На всеки квадратен метър войниците откриват по пет мини, поставени от руските войски в опит да осуетят контраофанзивата на Украйна Снимка: Фейсбук

На всеки квадратен метър войниците откриват по пет мини, поставени от руските войски в опит да осуетят контраофанзивата на Украйна

Украйна е най-засегнатата от мини страна на Земята, а армията ѝ страда от критичен недостиг на хора и оборудване, способни да разчистят фронтовата линия, заяви министърът на отбраната на страната, докато войниците разказваха за тежки загуби в инженерните бригади.

В спешен призив към съюзниците си Олексий Резников каза пред "Гардиън", че на всеки квадратен метър войниците му откриват по пет мини, поставени от руските войски в опит да осуетят контраофанзивата на Украйна.

Той заяви, че огромните минни полета могат да бъдат преодолени, но е изключително важно съюзниците да "разширят и ускорят" обучението, което вече се предоставя от някои държави, включително Великобритания.

Броят на сапьорите в украинските въоръжени сили далеч не е достатъчен, за да пробият сложната руска отбрана на обширния фронт 965 км, а сапьорските подразделения са подложени на силен обстрел.

Представители на министерството на отбраната в Киев предположиха, че има възможност държави като Япония, които не искат да предоставят смъртоносна помощ, да предложат подкрепа под формата на оборудване и обучение за разминиране.

"Руските минни полета са сериозно препятствие за нашите войски, но не и непреодолимо. Разполагаме с квалифицирани сапьори и модерно оборудване, но те са крайно недостатъчни за фронта, който се простира на стотици километри в източната и южната част на Украйна", каза Резников, цитиран от БГНЕС.

Някои от мините, затрупали страната, са поставени от украинските сили за защита на собствените им отбранителни линии, но огромната част от тях са руски.

Володимир Зеленски се оплака, че необходимостта да се изчака доставката на оръжия от Запада и да се отложи началото на тазгодишната контраофанзива е позволила на Русия да постави милиони мини пред техните позиции.

Украйна разполага с пет инженерни батальона, разделени на 200 бригади, които през май, преди началото на контраофанзивата, са наброявали по 30 души.

Според показанията от фронта броят на активните сапьори сега е значително по-малък. Твърди се, че убийствата на сапьори и офицери са най-високо ценени от руските сили.

Една от бригадите, действаща в района на Старомайорске, наскоро освободено село в Донецка област, заяви, че на хартия е 30-членна, но в действителност има 13 души, от които поради раняване са активни само петима. Двама членове на подразделението са загубили крайниците си през последните две седмици.

Сергей Риженко, главен лекар на болница "Мечников" в Днипро, където се лекуват много от най-тежко ранените, заяви, че приема между 50 и 100 войници на ден, като мините са на второ място след артилерията като причина за техните наранявания.

На среща през юли в Рамщайн, Германия, на алианса от 54 държави, подкрепящи Украйна, Литва, Финландия, Исландия, Норвегия, Швеция и Дания се споразумяха да обучат и оборудват украинските сапьорски подразделения. Други държави бяха поканени да се присъединят.

Резников заяви, че инициативата е отключила дарения, но че отчаяно са необходими още от по-широк кръг партньори.

"На този етап от кампанията за деокупация имаме остра нужда от повече оборудване за разминиране - от тралове за разминиране до торпеда "Бангалор" - каза той.

Оборудването за разминиране отдавна е осигурено и ние сме благодарни на нашите международни партньори за вече предоставената подкрепа.

Важна стъпка в тази посока беше създаването на последната среща в Рамщайн на коалиция за разминиране по инициатива на литовския министър на отбраната.

"Жизнено необходимо е също така да се разшири и ускори обучението на сапьори. То трябва да бъде бързо и систематично. Сапьорите са необходими тук и сега. Тяхната работа спасява човешки животи и осигурява напредъка на нашите войски. Коалицията за обезвреждане на мини се изгражда на принципа "обучи и оборудвай". Нейното ефективно прилагане ще доближи победата на Украйна".

Пийт Смит, ръководител на програмата за Украйна на неправителствената организация за разминиране "Halo" и бивш офицер, командващ всички средства за обезвреждане на взривни устройства на британската армия, заяви, че нивото на минно замърсяване е "непознато в съвременната история".

"Това, на което сме свидетели, със сигурност е най-тежкото замърсяване с мини и невзривени боеприпаси, което се наблюдава в Европа от Втората световна война насам.

"Налице са значителни доказателства за големи линейни минни полета“, каза той

Смит заяви, че изчерпаните сапьорски части на Украйна са се сблъскали с огромен набор от видове мини на бойното поле.

"И разбира се, има сериозни доказателства, че руските сили поставят мини и други части, за да попречат на самите военни да разчистят мините, а това, разбира се, оставя следващите няколко проблема за организации като нас", каза той.

Смит предположи, че дори с 10 000 миночистачи ще е необходимо десетилетие за обеззаразяване на страната. „Halo“ има 900 души, предимно местни източници, които работят в Украйна, и планира до края на годината в страната да работят 1200 обучени експерти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    6
    робин худ
    Айде стига с тая усрайна на всички ни ни писна от нея и наглите усрайнци даеба и боклуците им
  • 4
    5
    123
    Във Варна е пълно с апартаменти наети от дезертьори. По 5 пърча в апартамент се крият от служба и си поделят наеми от хиляда лева и нагоре. Ама Варненците не им цепят басма, дерат ги безмилостно. Хахаха. Юкрейн гойнг ДАУН !
  • 8
    4
    фена на Путин
    С тази кочина е свършено. Раша ще ви лапа, като топла каша. Лъжица по лъжица, както е казал великият Суворов. Припомислиха се с шепа натовски отрепки че ще смазват брадър Раша. -100% шанс за победа. Да си я прибира Владимир цялата и да минаваме на брашно от скакалци. Голямо чудо било, разправят. Една кифла с него държи 9 часа. 😂🤣😀
  • 10
    3
    Минотворец
    Ами хайде, хунтата какво чака, Кирчо, Кокорчо, Христо, Наско, БМБ, и всички надъхани, вземат и Ленчето за полева сестра, Иво Минджев и Ко да отразяват събитието, формират един сапьорен взвод и заминават. Да разминирват там, че тука вече всичко минираха!
  • 8
    2
    ей това кърти мифки
    „На всеки квадратен метър войниците откриват по пет мини, поставени от руските войски в опит да осуетят контраофанзивата на Украйна“
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари