Удостоиха посмъртно алпиниста Иван Томов с "Почетен гражданин на Русе"

3
Пенчо Милков и Иво Пазарджиев заявиха, че Иван Томов трябва да бъде пример за младите хора как да постигат целите и мечтите си
Пенчо Милков и Иво Пазарджиев заявиха, че Иван Томов трябва да бъде пример за младите хора как да постигат целите и мечтите си

Удостоиха с "Почетен гражданин на Русе" директора на "Мартенски музикални дни" и посмъртно алпиниста Иван Томов

Церемония по връчване на званието "Почетен гражданин на Русе" се състоя на празника на Русе - 6 май. С решение на Общинския съвет са удостоени дългогодишният директор на международния фестивал "Мартенски музикални дни" Ива Чавдаров и посмъртно алпинистът Иван Томов.

Председателят на Общински съвет в Русе Иво Пазарджиев и кметът на града Пенчо Милков връчиха званията на Ива Чавдарова и на родителите на алпиниста Иван Томов - Юрий и Валентина Томови.

Ива Чавдарова е отличена за цялостен принос в сферата на културата. Тя ръководи вече близо 30 години успешно "Мартенски музикални дни" - един от най-старите и реномирани фестивали в България. Международният музикален форум е основан през 1961 г. и се организира от общината. Ежегодно събира на сцената си именити артисти от цял свят, място за изява е и на млади и талантливи музиканти. Под нейното ръководство "Мартенски музикални дни" се превръща в един от най-успешните в програмно и художествено отношение фестивали за класическа музика.

"Приемам това отличие преди всичко като отговорност пред русенци и пред културната памет на Русе. Градът ни винаги е бил в центъра, в окото на българската култура", каза Чавдарова.

35-годишният алпинист Иван Томов получава посмъртно званието за изключителни постижения и ярък принос в развитието на алпинизма. Той загина на 17 май миналата година на слизане от четвъртия по височина връх в света - Лхотце /8545 м/, който ден преди това изкачи без допълнителен кислород.

Томов се е занимавал активно с планинарство още през ученическите си години. Бил е член на туристическо дружество "Приста", завършил е и курс за планински водачи. От 2005 г. се занимава с алпинизъм, като има множество изкачени върхове на Балканите, в Алпите, Кавказ, а след 2009 г. и в Памир, Каракорум и Хималаите. През юни 2013 г. Томов оцелява при терористичен акт в базовия лагер на Нанга Парбат (8126 м), Каракорум, Пакистан, при който смъртта си намират 11 алпинисти. По същото време той изнася багаж към Лагер 2 и това го спасява. Година по-късно, заедно с Боян Петров, покорява осемхилядника Броуд пик (8047 м). Това е и първият осемхилядник, изкачен от русенски алпинист.

Пенчо Милков и Иво Пазарджиев заявиха, че Иван Томов трябва да бъде пример за младите хора как да постигат целите и мечтите си.

"Иван обичаше много Русе и градът му отвърна със същата любов и с това признание. Той беше честен и упорит човек", каза баща му Юрий Томов.

Заради извънредното положение празникът на Русе се отбелязва без масови мероприятия. По тази причина общината създаде канал "Култура Русе/Ruse Culture" в "Ютюб". В новото виртуално място са представени 29 организации и институции, както и независими творци. Потребителите на световната мрежа могат да видят на едно място онлайн както съвсем нова продукция, така и архивни материали, създавани през годините.

По повод на празника на Русе в църквата "Свети Георги" тази сутрин Русенският митрополит Наум и свещеници отслужиха празнична света литургия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари