Удивителният коралов атол Матайва

0

Матайва е коралов атол, част от архипелага Туамоту, намиращ се във Френска Полинезия, на около 311 км северно от остров Таити.

Островът с формата на пръстен е кацнал на ръба на частично потопен вулканичен конус, който е ерозирал и потънал под повърхността на морето. С течение на времето кораловите рифове са се установени около конуса на малка дълбочина, а калдерата се превръща в лагуна.

Отличителна черта на Матайва е мрежата от хребети, които се появяват в бяло на сателитни и въздушни снимки. Те се формират от ерозирали коралови рифове, които са се превърнали в линейни скални структури, които са широки от 50 до 300 метра.

Тази мрежеста структура, наподобяваща пчелна пита, формира около седемдесет плитки басейна в лагуната със средна дълбочина от около 8 метра.

Хребетите и различният цвят на водата в басейните придават на лагуната невероятно красив вид, когато е гледана отгоре.

Атолът Матайва е рядко населен. Всъщност единственото му село – Пахуа - прекосява тесен проток, който се свързва с океана посредством лагуна.

Той е дълъг 110 метра, но е плитък и следователно през него не могат да минават плавателни съдове. Дигата, която свързва двете половини на селото, е най-дългият мост във Френска Полинезия. Голяма част от останалата територия на 10-километровия атол е покрита с гори.

В района има още и редица от тесни проходи (известен като Tuamotuan as hoa'a) по протежение на южната и централна част на рифа. Тези канали дават името на атола. Матайва означава "девет очи" - алюзия за нейните девет канала. 10-те най-красиви атола в светаАтолите са красиви коралови острови, които съществуват само в топлите тропически води.

Има и няколко малки островчета, разположени в лагуната, които служат като места за гнездене на редки морски птици.

Матайва съдържа богати фосфатни залежи, но местното население и екоактивистите успяват успешно да държат далеч миньорите от областта – или поне засега. Експлоатацията на фосфат от подобни депозити на Науру, остров в Микронезия, го оставиха необитаем и в руини.

Жителите на Матайва не искат да ги постигне същата съдба. Вместо това икономиката в района се базира на отглеждането на кокос и ванилия, както и на туризма и риболова.

Източник: Profit.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари