Удължават периода за групов лов на диви свине в Русенско

1
Няколко огнища на Африканска чума са в близост до границата с България
Няколко огнища на Африканска чума са в близост до границата с България

Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров счита, че към момента е необходимо да се удължи периода за извършване на групов лов на диви свине. Евентуалното прекратяване на лова до втората неделя на месец януари, така както трябва да е според Закона за лова и опазване на дивеча, т.е. на 13-ти този месец, би било предпоставка за бързото разпространение на заболяването Африканска чума по дивите свине в страната при евентуалното навлизане на болестта на територията на България.

Подобен тип мярка ще сведе до минимум опасността от разпространението на заболяването, а при евентуално такова ще ограничи обхвата й максимално, поради това, че при отстрелване на дива свиня се взема кръвна проба от убитото животно както за трихинелоза, така и за африканска чума. Освен това по този начин популацията на диви прасета на територията на страната ще се ограничи максимално.

Не по малко важно е да се отбележи, че това е и единственият начин за локализиране на възникнали огнища.

Становището е базирано на данни от румънската власти, които в началото на 2019 година са обявили наличието на няколко огнища от заболяването в непосредствена близост до границата с България, както и случая в района на Силистра.

В тази връзка областният управител е в контакт както с представители на Българската агенция по безопасност на храните, така и с народни представители като идеята е да бъдат предприети законови промени с цел свеждане до минимум риска от разпространението на африканската чума.

Григоров е в постоянна връзка и с всички останали заинтересовани страни, както и с властите от Румъния и при необходимост ще бъде свикан кризисен щаб.

Областният управител апелира и към всички стопани, които все още имат прасета, отглеждани при домашни условия, те да бъдат незабавно унищожени като превантивна мярка.

В същото време продължават и мерките на Дунав мост за недопускане на внос на продукти от свинско месо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари