Учредиха Тюркски инвестиционен фонд

1
Назначиха за негов председател Багдад Амреев
Назначиха за негов председател Багдад Амреев Снимка: Просмотров

Назначиха за негов председател Багдад Амреев

Ръководителите на Организацията на тюркските държави (ОТД) официално учредиха Тюркски инвестиционен фонд и назначиха за негов председател Багдад Амреев, досегашния генерален секретар на организацията, съобщава "Дейли сабах", цитиран от БТА.

Решението е било подписано на Деветата среща на върха на ОТД в Самарканд, Узбекистан, в петък.

"Тюркският инвестиционен фонд ще бъде първата и основна съвместна финансова институция, създадена от тюркските държави, и има за цел да мобилизира икономическия потенциал на държавите членки на Организацията на тюркските държави за укрепване на търговското и икономическото сътрудничество между тях и за осъществяване на съвместни проекти", се посочва в изявлението.

Фондът "ще подкрепя основно малкия и средния бизнес, като му предоставя финансиране чрез активите на фонда, както и чрез други компетентни финансови институции".

Фондът има за цел да подпомага областите на селското стопанство, логистиката и транспорта, енергийната ефективност, възобновяемите и алтернативните енергийни източници, промишлените проекти в областта на производството, информационните и комуникационните технологии, туризма, инфраструктурните проекти, проектите за публично-частно партньорство, човешкото развитие, творческите индустрии и схемите за природна и градска среда.

Междувременно Кубаничбек Омуралиев, посланик на Киргизстан в Турция, беше назначен за нов генерален секретар на организацията. В понеделник в централата в Истанбул ще се състои церемония по предаването на поста.

ОТД е организация, която има за цел разширяване на сътрудничеството между тюркоезичните държави в областта на политиката, икономиката, науката, образованието, транспорта и туризма.

В нея членуват Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Турция и Узбекистан. Унгария, Туркменистан и т.нар. Севернокипърска турска република (СКТР) имат статут на наблюдатели, посочва "Дейли сабах".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари