Учителската професия е по-рискова от тази на полицаите?

1
Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ определя учителската професия като по-рискова и стресираща от тази на полицаите
Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ определя учителската професия като по-рискова и стресираща от тази на полицаите

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ определя учителската професия като по-рискова и стресираща от тази на полицаите.

Ако държавата и МОН не придприемат мерки в посока защита на учителите и учениците, то събитията, като убийството на ученичка и посегателството към учителката в 12 ОУ в Сливен, ще станат чести явления.

За огромно съжаление на ученици, родители и учители, държавата и общините са абдикирали от осигуряване на пропускателния режим в училище. Няма финансови средства за организиране на охраната в училищата и директорите ползват от средствата за заплати на учителите и служителите, за да я осигурят. И тъй като средствата са оскъдни, то и охраната е лесна за преодоляване  при набезите на опасни за учебното заведение прониквания.

СиндикатОбразование“ ще предложи да бъде забранено влизането и да бъдат заключени дворовете на учебните заведения за външни лица, в това число и родители, които не са заявили своевременно за своето посещение. В училищните дворове много често влизат и остават за неопределено време външни лица, което крие опасност за живота и здравето на учители и ученици.

Проблемът с реда и охраната е от десетилетия и не е решен поради липса на финансиране. В делегирания бюджет липсват осигурени финансови средства за охрана, дежурства и организация на учебно възпитателния процес. Порочна практика е учителите да дават дежурства в отворените училищни дворове, да пазят учениците от тютюнопушене, алкохол и наркотици, да извършват охранителни дейности без оръжие, като им се вменява отговорността да опазват живота и здравето на своите колеги и ученици.

На всички в българското общество е ясно, а и в новия Закон за предучилищно и училищно образование е декларирано, че призванието на учителя е да образова, което включва обучение, възпитание и социализация. Но това далеч не кореспондира с охрана, отбрана с риск на психическото и физическото здраве на педагогическите специалисти.

Необходимо е да се предвидят достатъчно финансови средства от държавата за организиране на охраната в училищните коридори и прилежащите училищни дворове и спортни площадки и назначаване на охранители и портиери във всички учебни звена.

В обемния нов Закон за предучилищното и училищното образование не е намерено място за статута и визията на училищната сграда и двор. Сега е наложително да се внесат поправки, с които те да се заключват и охраняват, за да могат учители, родители и ученици да бъдат спокойни при учебно възпитателния процес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари