Учители се излагат на опасност, а полицаите се скатават

0
Педагозите влизат в гета, за да върнат децата в училище, но това крие рискове за тях
Педагозите влизат в гета, за да върнат децата в училище, но това крие рискове за тях

Председателят на СО „Подкрепа“ Юлиян Петров с отворено писмо относно работата на учителите за връщане на децата в училище и опасността на която се излагат те, тъй като полицаите от областните дирекции не ги придружават.

Ето какво пише в писмото:                      

С Решение №373/05.07.2017г. Министерският съвет създаде механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

Този механизъм включва дейности, една от които е създаване и функциониране на екипи за съвместна работа на институциите. Тези екипи задължително включват представители на Регионалните управления на образованието, на институциите в системата на предучилищното и училищно образование, на съответната община, на съответната Дирекция „Социално подпомагане“ и на съответната областна дирекция/Районно управление на МВР. Съгласно сроковете за действие на тези екипи, те вече работят. Зачестиха случаите, обаче, когато в тези екипи работят само учителите – останалите представители просто не се включват, няма ги.

Като се има предвид, че отпадналите и необхванатите деца и ученици в повечето случаи живеят в затворени общности/гета и семействата им не са съпричастни към образованието, прави работата на педагозите не само трудна, но и изключително опасна. Влизането в такива квартали и домове крие рискове да станат жертва на вербална и физическа агресия.

СиндикатОбразование“ за пореден път поставя проблема с нарастващата агресия и бруталност, насочени срещу педагогическите специалисти и призовава оторизираните институции да участват активно във възложените им задължения, т.е. да осигурят присъствие в екипите по обхват, за да има ефект от предприетите мерки. Дезертирането от задълженията на останалите членове на екипите, неглижирането на тези дейности, е недопустимо и опасно и обезсмисля всички добри намерения в тази посока.

СиндикатОбразование“ също така настоява работата на екипите по обхват да е в рамките на работното време на педагогическите специалисти и да бъде заплатено адекватно. В момента в работна група се обсъжда новото допълнително трудово възнаграждение за участие на педагозите в екипите по обхват, като се надяваме заплащането да е достойно и да мотивира хората да се включат в тези екипи.

СиндикатОбразование“ заявява категорично, че участието на учителите в групите по обхват е временна мярка. Осигуряването на присъствието на децата в училище е задължение на българските родители, а тези, които отнемат правото на образование, трябва да бъдат ефективно санкционирани, за да спрат да го правят. Призванието на  педагогическите специалисти не е да издирват и връщат децата и учениците в училище. Това е ангажимент на други институции. Вменяването и на това задължение на учителите идва в повече на и без това претоварения им работен ден.

Надяваме се всички институции да си свършат работата, защото децата не са ангажимент само на образователните институции, те са децата на България и за тях трябва да се грижат всички.

СиндикатОбразование“ прави следните предложения към МОН:

Юлиян Петров гр. София председател на СО „Подкрепа“

  1. Учителите да участват в групите по обхват само и единствено, ако нейните участници са в пълния ѝ състав. В противен случай Синдикатът препоръчва на педагозите да се въздържат от участие.
  2. Да бъде осигурен транспорт /полицейски коли/ на групите по обхват. Използването на лични автомобили на учители или директори е недопустимо. При катастрофа щетите ще бъдат за сметка на учителя. В противен случай Синдикатът препоръчва на педагозите да се въздържат от участие.
  3. Времето за работа на учителите, които участват в групите по обхват, трябва да бъде в рамките на осемчасовия работен ден. В противен случай следва да се заплаща като извънреден труд.
  4. Допълнителното заплащане на участващите в групите по обхват да бъде целево осигурено.
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари