Учителката с ампутиран крак танцувала на бала с патерици

1
Ученици ѝ помагат да събере пари за протеза, не стигат 25 000 лева
Ученици ѝ помагат да събере пари за протеза, не стигат 25 000 лева

Ученици ѝ помагат да събере пари за протеза, не стигат 25 000 лева.

Млада учителка губи десния си крак до коляното, блъсната от 19-годишен шофьор, а нейните ученици ѝ помагат в събирането на средства за модерна протеза, пише 24 часа.

37-годишната Златка Анастасова преподава по предметите от философския цикъл в столичното 57-о спортно училище “Св. Наум Охридски”. На 22 февруари сутринта тя излиза от дома си в софийския кв. “Люлин” и застава на светофара, за да пресече и да се качи в колата си на път за гимназията.

“Чаках да пресека и в последния момент видях една излитаща от кръстовището кола, която не върви по пътя, а идва към мен”, разказва Анастасова. След удара тя е в съзнание, моли се да няма по-сериозни травми на гърдите, таза или другаде. Още в операционната разбира, че има много малък шанс да запази крака си, тъй като костта стърчала, а лекари се консултирали какво да правят.

“На мен ми казаха за ампутацията ден или два преди нея. Тя беше на 2 март. През цялото време - от катастрофата до ампутацията, аз живеех с мисълта, че няма да имам крак”, казва учителката.

Малко преди инцидента чела една от книгите на Виктор Франкъл, психиатър, лежал в концлагер. “В теорията си той описва как, намирайки смисъла на живота, можеш да преодолееш страшно много неща. Дори я препоръчвах на учениците си, защото шлифова духа. Не мога обаче да кажа, че прочитайки една книга, се научаваш как да имаш силен дух”, казва Анастасова.

Тя прекарва в реанимация 2 седмици, а мъжът ѝ, който бил в чужбина по време на катастрофата, се прибира още на следващия ден и е неотлъчно до нея.

Преподавателите в училището пък казват на 12-годишната ѝ дъщеря за инцидента и я приютяват в първия ден.

Учениците от 12-и клас, чиято класна е Златка, през цялото време се интересували от състоянието ѝ. В първия ден след изписването ѝ от реанимацията, където не се допускат телефони, те видели, че е онлайн във фейсбук, и ѝ писали. Питали я как е и кога могат да я посетят. При посещението абитуриентите се интересували как могат да помогнат. Анастасова се радва, че не изглеждали притеснени. След като научили, че класната им вече няма нужда от кръв, решили да дарят за други нуждаещи се. Идеята била прегърната и от преподаватели и родители на ученици. Така само за 2 часа 27 души дарили кръв в един от центровете в София.

Междувременно се разбрало, че протезите са много скъпи, и учителката и семейството ѝ решили да открият дарителска сметка

Държавата осигурява помощно средство, но само най-базовия модел. “Говорих с други хора и те ми казаха, че той е страшно неудобен, изпитваш болка и буквално само се подпираш на него”, обяснява учителката.

“Има най-различни протези. Като при автомобилите е - има нисък, среден, висок клас. Тази, която може да ми позволи да се движа бързо, да ходя по неравен терен, е с микропроцесор в коляното. В него се закодират движения и де факто това ти позволява да извършваш максимално близки до твоя естествен ход. Всичко друго е на типа на патерицата - здравия крак го сгъваш, движиш, а с другия само се подпираш”, казва Анастасова.

Тя вече е ходила да ѝ взимат мерки, докато сумата по сметката ѝ се събира. До момента там има около 33 000 лв., а са ѝ необходими 58 000.

“Освен по банковата сметка мои познати ми носят пари и на ръка. В Сандански, откъдето съм, също има кутии из града”, казва преподавателката.

Голяма подкрепа по време на възстановяването оказва дъщеря ѝ. В началото момичето мислело, че майка ѝ е със счупен крак. “Това не звучи толкова страшно. Тя постепенно разбра останалите детайли, но го прие много геройски”, обяснява майката.

Момичето не се разплакало нито веднъж, нито показало, че му е тежко. “Даже напротив. Казва ми “Я не се глези, можеш и това”.

Преди дни детето дори помолило майка си да го заведе на тренировка. Анастасова обяснила, че е изморена, но след 30-минутни молби все пак склонила.

Въпреки проблемите с крака учителката не престанала да се интересува от класа си. “За първи път съм класна и може би затова децата са ми много мили”, казва тя.

Разпитала всички как са се справили на матурите и е убедена, че са изкарали. Не пропуснала и абитуриентския бал, на който отишла с патерици. “Даже танцувах”, казва жената. Подготвила специални послания за учениците си, които написала на папируси.

Анастасова смята да се върне на работа още през септември. Надява се дотогава да е с новата протеза. Готова е да стане класна на нов клас.

“Даже се чудех дали ще ми дадат 5-и или 8-и. За мен е по-добре да са по-големите, защото с по-малките няма да имам часове освен тези в час на класа”, казва жената. Тази година трябвало да завърши и да я сертифицират за преподавател по програмата “Заедно в час”, но заради катастрофата ще се дипломира през 2020 г.

Междувременно от Софийската районна прокуратура е започнало разследването на катастрофата. 19-годишният шофьор, блъснал учителката, все още не е обвинен. Причината е, че се чакат автотехническа и съдебномедицинска експертиза.

Дарителска сметка:

Райфайзенбанк ЕАД

IBAN: BG68RZBB

91551013052007

BIC RZBBBGSF

Титуляр: ЗлаткаПавлова Анастасова

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари