Учителка майстори елхи от изхвърлени на морския бряг клонки

2

С наближаването на Коледно-новогодишните празници по традиция всяко християнско семейство си закупува елха. Една жена от Царево обаче изработва по интересен начин по-нетрадиционни елхи.

35-годишната Десислава Стоянова създава два вида от празничните дръвчета. Едните са стилизирани под формата на триъгълник, а другите са от кръстосани клонки, които детската учителка в ЦДГ „Ален Мак“ е събрала от морския бряг.

Занимавам се с изработката на интересни празнични предмети от няколко години, предимно по Коледа и Великден. Тази година до последно не знаех дали ще се захвана отново, понеже имам много служебни ангажименти. Но в последния момент ми хрумна да направя нещо, просто изведнъж го реших и се получи много добре“, казва пред вестник „Черноморски фар“ Десислава Стоянова.

Самите елхи тя изработва в дома си в Царево, за тях й трябват специални дърводелски инструменти.

Имаме два големи офиса, единият от които е превърнат в работилница. Там държа циркуляр, бургия, отверки, нивелири, всичко, което ми трябва. Защото това, което тази година правя, го изисква. Няма как да стане само със силикон, има нужда от по-специфична обработка“, категорична е тя.

Всичко това Десислава вече прави абсолютно сама. Съчетава дървото с блестящи коледни топки.

Не е трудно. Когато човек има желание – се научава. Важно е едно нещо да знаеш как да го направиш, трябва в главата ти то да бъде структурирано. Аз си го представям как ще изглежда и го правя“.

Досега е изработила доста елхи и от двата вида, като работата им минава през няколко етапа.

За едната елха са ми нужни специални пръчици от плажа. Не всички стават, защото има дърво, което прекалено дълго е стояло на брега или пък е прекалено сухо. Аз си ги избирам и гледам да са различни по цвят, за да станат по-красиви и интересни. Пръчките не трябва да са прекалено дебели или тънки."

След като избере материала, Деси го обработва с инструментите.

Дължината трябва да е прецизно измерена и накрая украсявам. Но това не става за 1-2 часа, изисква повече време“.

За другия вид елхи тя споделя, че им слага импрегнатор, за да може ако елхичката е навън, да я предпази от влиянието на природата.

Но не съм им слагала лак. Дървото си има естествен вид. Лепя със специално лепило, изчаквам да изсъхне, на другия ден я прикрепям към пънче“.

Признава, че това нейно занимание й е предизвикало сериозен интерес сред местните хора, но малко от тях знаят как да го направят.

За мен е лесно, защото може би моят мозък така е устроен. Много момичета ми се възхищават, купуват си ги, подарявам и дарявам“, казва още приложничката.

С елхите си Деси е участвала на два коледни базара в Царево.

Все още не съм ходила на други. Имах желание да участвам и на Бургаския базар, защото е по-голям, но нямах физическото време да се организирам. А и самите елхи са доста крехки и се страхувам, че с превозването може да им се случи нещо“.

Самата тя вече е уверена, че притежава способностите да бъде творческа личност. Идеите относно украсяването на дръвчетата си, взима след внимателен подбор в няколко сайта.

От около 2-3 години прави елхи около Коледа, но от различни материали.

Преди правих елхи под формата на конус, но обвити с канап. Правила съм и коледни дръвчета в кръгли форми с шишарки, които също станаха много красиви“.

Не се оплаква от липса на време и това й позволява спокойно да твори.

Докато го правя се забавлявам, разтоварвам се. Имам голяма желание и знам как да го направя и го правя“.

Доста нейни близки я съветват да си направи сайт или Фейсбук-страница, където да изложи своите творения и така те да достигнат до повече хора.

Не съм стигнала до този етап да си направя официален сайт или страница, въпреки че много хора ме провокират за подобно нещо. Но един ден и това ще стане“, сигурна е тя.

Към момента Десислава качва снимки на елхите единствено в своя профил или различни групи на социалната мрежа и споделя, че е предизвикала сериозен интерес.

В това си начинание тя има подкрепата и на своя съпруг и роднините си, които много й се радват.

На мъжа ми също му доставя удоволствие ако имам нужда от неговата помощ. Всички тези инструменти, с които работя, са благодарение на него, защото той може да оперира с тях. Той ме е научил и ме е показал, няма как сама."

В заключение Десислава Стоянова казва, че е „много хубаво човек да бъде полезен и да прави нещо красиво“. Категорична е, че догодина около Великден отново ще прояви творческа креативност и ще създаде тематични с празника материали.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари