Учителите отново ще пият по една студена вода

1
За пореден път педагозите  ще бъдат поставенив положение на квалифицирани работещи бедни
За пореден път педагозите ще бъдат поставенив положение на квалифицирани работещи бедни

Синдикат „Образование“ е в недоумение от безпочвения оптимизъм и наивната вяра, че е решен проблемът с достатъчното финансиране на „приоритета образование“ от финансовото министерство и българския парламент при окончателното гласуване на Бюджет 2016.

Парите, които са необходими, както за прилагане на новия Закон за образование, така и за дългооочакваната реформа на системата, са далече от приетите от НС 3,1 милиарда /3.5% от БВП/ и не кореспондират с минимално изискуемите, според „Европа 2020“, 6% от БВП за образование и наука.

Дори и с гласуваните допълнителни 160 милиона, като повечето от тях ще бъдат за заплати на работещите в системата, приоритетът е заявен по-скоро само на хартия, а образователните политики, заложени в  новия Закон са далече от очакванията на учители, директори, родители и ученици.

Синдикат „Образование“ заявява категорично, че българските учители ще получат увеличение на работните си заплати средно с около 5%, което е много по-различно от подвеждащия слух за добавка от 70 лева на учител и директор. Много директори на учебни заведения ще трябва да използват финансови буфери от досегашния бюджет, за да обезпечат минималното увеличение на трудовите възнаграждения на работещите, като средната заплата на учителите ще стане около 650 лева. Това за пореден път ще постави педагозите в положение на квалифицирани работещи бедни.

Парите за издръжка на учебните заведения също са изчерпани, а държавата нехае за строителство и обновяване на сградния фонд, като вини за това директорите и делегираните бюджети.

Синдикат „Образование“ заявява категорично, че парите за образование в Бюджет 2016 са крайно недостатъчни за обезпечаване на системата и определя този бюджет като бюджет на недоимъка, на излъганите надежди, на кухите обещания, че образованието е приоритет на дъжавата. Синдикат „Образование“ категорично, за пореден път, настоява за увеличение на средствата от БВП, заделяни за образование, до достигане на минималните европейски стандарти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари