Учители по география излизат на национален протест

0
Днес учители по география от цялата страна се събират на национален протест пред сградата на Министерството на образованието и науката
Днес учители по география от цялата страна се събират на национален протест пред сградата на Министерството на образованието и науката

Днес учители по география от цялата страна се събират на национален протест пред сградата на Министерството на образованието и науката.

Те недоволстват срещу предложения от ведомството учебен план, в който географията е отстранена като предмет в 11 и 12 клас в непрофилираните училища, както и срещу изискванията за новите учебници за 5 клас, които трябва да включват по-тежък материал от досега. 

Според председателят на Асоциацията на професионалните географи и регионалисти доц. Марин Русев новият Закон за предучилищното и училищното образование "не е лошо направен", но част от подзаконовите актове, които са дело на министерството, "абсолютно противоречат" на принципите му.

Русев изброи, че в пети клас с новите изисквания на министерството се очаква от едно дете на 11 години да познава способите за картографиране, какво е количествен и качествен фон, да описва формирането на континентите, да обяснява факторите на климата, да чете климатограма. Парадоксът е, че по математика едва в шести клас се учи за първи път фигурата кръг, т.е. не може година по-рано да се очаква от учениците да четат кръгова диаграма, убеден е географът.

Друго, което той изтъква е, че "географията се учи с два пъти по-малко часове от историята, до седми клас е с почти три пъти по-малко часове отколкото музика и рисуване".

Александър Трингов, началник отдел "Общо образование" в МОН, коментира по БНР, че общият брой на часовете по география от 5-и до 10-и клас всъщност е увеличен в сравнение със сега действащия план. "Некоректно е да се твърди, че предметът география е изместен на заден план. Няма такова противопоставяне на предмети и подреждане на първостепенни и второстепенни учебни предмети", заяви той. По отношение на тежестта на материала в следствие на концентрирането на часовете, Трингов коментира, че "тук вече е и ролята на учителя – да не изисква от учениците да възпроизвеждат само знания, а да ги учи и на умения".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари