Учители от Русе и Тараклия проведоха съвместен урок

1
Инициативата за урока е на директорката на ОУ „Олимпи Панов“ д-р Вергилия Грънчарова
Инициативата за урока е на директорката на ОУ „Олимпи Панов“ д-р Вергилия Грънчарова Снимка: БТА

Инициативата за урока е на директорката на ОУ „Олимпи Панов“ д-р Вергилия Грънчарова

Съвместен онлайн урок проведоха учителите от лицея на молдовския град Тараклия и ОУ „Олимпи Панов“ в град Русе. И двете училища носят името на българския военен деец, родом от Тараклия - Олимпий Панов. Поводът на телемоста е 136-та годишнината (по стар стил) от смъртта на патрона на учебните им заведения. Шестокласниците от Русе, заедно с учителката им по история Айсел Бекирова, подготвиха за връстниците си презентация с биографията на Панов. В отговор, младежите от Тараклия рецитираха стихотворенията за съгражданина им и за освободителната борба на България.

Маргарита Герги и Никита Паслар представиха авторски стихотворения за майора. Учителката им по български език Мая Буюкли и колежката ѝ Валентина Тулуш, специално към паметната дата, подготвиха училищна изложба-експозиция „Дело и подвизите на Олимпий“. На комбинирания урок, от страна на Тараклия, беше поканен журналистът-изследовател на родословието на Олимпий Панов, Димитър Боримечков. Той разказа на децата за места в Тараклия и Русе, свързани с българския офицер. В края на срещата учениците пожелаха да се видят на живо, а учителките се договориха, че обменът на опит и съвместни прояви ще се организират и в бъдещето.

Инициативата за урока е на директорката на българска образователна институция д-р Вергилия Грънчарова. Първа подобна онлайн среща се състоя през лятото миналата година.

Олимпий Панов е роден на 17 юни (29 юни - нов стил) 1852 година в село Шоп Тараклия, Бесарабия, по това време част от Руската империя. Завършва Болградската гимназия през 1867 година и продължава образованието си в Букурещ. При подготовката на Руско-турската война (1877-1878), Панов се записва в Българското опълчение.

След известието за Русенския бунт на 19 февруари 1887 година прави опит да се присъедини към бунтовниците, но е заловен при преминаването на Дунав. Въпреки че не успява да се включи в бунта, е осъден на смърт и е разстрелян заедно с водачите му.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари