Училищното настоятелство към МГ "Баба Тонка" навърши 20 години

0
Тържественото честване се проведе в Синия салон на хотел „Дунав Плаза”
Тържественото честване се проведе в Синия салон на хотел „Дунав Плаза” Снимка: Sever.bg

20 години от основаването на Училищното настоятелство към МГ „Баба Тонка”- Русе бяха отбелязани днес.

Тържественото честване се проведе в Синия салон на хотел „Дунав Плаза”. На него присъстваха бивши председатели и членове на Училищното настоятелство, дарители, представители на Обществения съвет към училището, учители и преподаватели. Официални гости на събитието бяха г-н Димитър Райнов – началник на Регионално управление на образованието – Русе и г-жа Наталия Кръстева – зам.-кмет на община Русе и настоящ председател на Училищното настоятелство.

Честването беше открито от директора на ПМГ „Баба Тонка” - г-н Митко Кунчев. Той приветства гостите и направи презентация за историята на Училищното настоятелство от създаването му. Според представения финансов отчет, приходите на настоятелството за двете десетилетия от основаването му възлизат на над 787 000 лв.

Над 703 000 от тях са били разходени за различни инициативи на гимназията и нейните възпитаници. Сред тях са участия на отбори от училището в престижни международни състезания,  модернизиране на училищната база, отпечатване на издания с творби на ученици от ПМГ „Баба Тонка”, стипендии за възпитаници на училището с високи постижения и др. Г-н Кунчев представи и работата на трите фонда към училището - Фонд „Възпитаници на МГ”,  Фонд „Елица Цветинова Русинова” и Фонд „Математика на бъдещето”.

Фонд „Възпитаници на МГ” е основан от Искра Стратева /випуск 1994/ на 08.02.2006 г. с дарение от 242,72 лева. Фондът подкрепя подобряването на материалната база за обучението по математика. До 2015 година са събрани и използвани 3 725 лева. Актуално състояние на фонда -  0 лева.

Фонд „Елица Цветинова Русинова” е основан на 21.02.2007 г. с договор за дарение на сумата 40 000 лева от Пепка Русинова и арх. Цвети Русинов. Приходите във фонда са от лихви и дарения. Дарение във фонда е направил и Петър Ангелов. Наградени с годишна стипендия и еднократна награда са 22 ученици. Приходите във фонда 58 834 лева. Изплатени са общо 11 665 лева.

Актуално състояние на фонда -  47 169 лева.

Фонд „Математика на бъдещето” е основан по инициатива на Иван Иванов на 25.04.2013 г. Иван Иванов е и най-големият дарител във фонда. От 2013 година Фондът финансира всички международни участия и изяви на ученици от гимназията. Управлява се от обществен съвет. Приходи във фонда - 145 475 лева. Разходи - 78 500 лева. Актуално състояние на фонда 66 975 лева.

Като дарители с най-голям принос, с грамоти бяха удостоени арх. Цвети Русинов, Иван Иванов, Гаврил Ганчев и Дамян Дамянов. Такава грамота вече беше връчена на Пламен Бобоков и посмъртно на Христина Ганева. Всеки от тях е дарил на училището средства или оборудва на стойност над 50 000 лв.

Всички досегашни председатели на Училищното настоятелство получиха акварели на художника Огнян Балканджиев, създадени специално по повод 20-а годишнина от основаването на настоятелството.

Приветствие към присъстващите поднесе и настоящият председател на Управителния съвет на Училищното настоятелство – г-жа Наталия Кръстева. Тя благодари за гласуваното й доверие за втори мандат на тази позиция. Г-жа Кръстева връчи на г-н Кунчев поздравителен адрес от името на кмета Пламен Стоилов.

Приветствие към присъстващите отправи и председателят на Обществения съвет към училището г-жа Пламен Гагова. Тя поднесе на г-жа Кръстева поздравителен адрес по повод 20-а годишнина от основаването на Училищното настоятелство.

Присъстващите на честването бяха поздравени и от г-н Димитър Райнов, г-н Кольо Пазарджиев (един от дарителите на училището) и от д-р Магдалена Желязкова – гл.учител по филисофски цикъл в училището.

Честването завърши с коктейл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари