Ученици разгледаха военната техника в Русе

0

Показани бяха бронетранспортьори, бронирани колесни машини „Гардиън“ и товарни автомобили с висока проходимост

Ден на отворените врати се проведе днес във Военно формирование 32420 в Русе. Стотици русенци, сред които и десетки деца, разгледаха наличната техника. Поводът бе 65-годишнината от създаването на армейската автошкола в Ловеч и 60 години от преместването ѝ в крайдунавския град.

Показани бяха бронетранспортьори, бронирани колесни машини „Гардиън“ и товарни автомобили с висока проходимост. Можеха да се разгледат и автоматично стрелково оръжие АК-7,62; пистолет „Макаров“, както и различни видове картечници, съобщиха от Областна администрация - Русе.

Сред гостите на събитието беше и заместник областният управител Георги Георгиев. „Военнослужещите в Русе и региона винаги са били пример за доблестно изпълнение на служебния си дълг и всеотдайност при работата с населението в кризисни ситуации. Вземаните адекватни и навременни решения от командния състав и тяхното професионално изпълнение са основание за самочувствие и заслужен авторитет. Независимо от трудностите и предизвикателствата, военнослужещите от Военно формирование 32420 доказаха своето място и роля в нашето съвремие. През годините формированието се превърна в символ на традиции, стабилност и отговорно държавническо поведение. Първостепенен фактор в това отношение се явява сплавта между мъжеството и разума, между разбирателството в екипа и стриктното изпълнение на ежедневните задачи, между отличната подготовката и желанието за усъвършенстване. В условията на редица въпросителни пред сигурността на областта и страната ни, Вие демонстрирахте професионализъм, благородство и воля. Като заместник областен управител и жител на Русе считам, че тези качества са ключови при поддържане устойчивостта на бойния дух на армията и готовността ѝ за реакция при природни бедствия и кризи от различно естество“, заяви Георгиев в обръщението си към началника на гарнизона и командир на формированието подполковник Павлин Илиев.

Сигурен съм, че нашето ползотворно сътрудничество ще продължи и занапред. Убеден съм, че е и в бъдеще ще можем да развиваме ефективното си партньорство и да работим заедно. Пожелавам Ви здраве, благополучие, сили и оптимизъм, с които да постигате нови успехи в личен и професионален план“, сподели още заместник областният управител и посочи, че е радостен от факта, че заедно вървим по пътя на утвърждаването на една силна България, неразделна част от обединена Европа и НАТО. Георгиев подари на подполковник Илиев и специално изработена икона – диптих на Свети Георги и Свети Димитър.

Нека днес да преклоним глава пред достойнството и честта на предците ни и с гордост да отбележим, че в своята история Военно формирование 32420 винаги е подготвяло отлични кадри – способни специалисти и себеотвержени професионалисти. Вярвам, че сме и ще продължим да бъдем достоен наследник и продължител на най – добрите традиции и умения на българското войнство. Сигурен съм, че всеки от нас осъзнава високоотговорната роля, която има пред българското общество. Именно затова нашите постижения не може да не ни радват, защото те са извоювани и отстоявани с усилия и доблест от целия личен състав. Нашите успехи се дължат на непрекъснатото ни желание за усъвършенстване и готовност за адекватна реакция във всеки един момент. Независимо от трудностите и изпитанията, пред които сме изправени, ние ще продължим да сме винаги близо до хората в кризисни ситуации“, заяви от своя страна подполковник Илиев. „Позволете ми да изкажа заслужена благодарност и признание и към ветераните от Армейската автошкола, положили основите и работили неуморно за издигането на престижа и утвърждаването на авторитета ѝ. Уверявам Ви, че и днес ние продължаваме да търсим най-доброто в осъществяване на качествен учебен процес, обучение и подготовка на личния състав, формирайки екипи от знаещи, можещи и отговорни военнослужещи“, допълни още той, като благодари на всички институции и приятели на българската армия, с които през годините в празник и в напрегнати ситуации са работили безусловно заедно и ефективно.

Изпълняващият длъжността кмет на Община Русе Димитър Недев посочи, че формированието е изминало дълъг и нелек път на развитие и промени, като пред всички военнослужещи са били поставени за изпълнение важни и отговорни задачи, които са били изпълнявани с висок дух и професионализъм. „Благодаря на личния състав за високия професионализъм и желанието за успех. За жителите на община Русе Военно формирование 32420 е символ на патриотизъм, стабилност и държавническо мислене“, сподели още Димитър Недев.

Председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев посочи, че Военното формирование е повод за гордост и дава усещане за сигурност за гражданите на Русе. „Въпреки трудните години, през които премина българската армия считам, че тя е пример за достойнство“, посочи Пазарджиев. Също така той изказа почит и благодарност към всички служили в поделението.

Началото на церемонията бе дадено с приемане на строя на батальона от подполковник Павлин Илиев. Отслужен бе и водосвет и молебен за здраве от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум и свещеници от епархията. Той посочи, че войнската служба не е обикновена професия, а призвание, изискващо отрадност, смелост и отговорност за защита териториалната цялост и независимост на страната ни. Дядо Наум припомни и редица исторически факти, отбелязвайки традиционната връзка между църква и армия.

Празненството завърши с полагане на цветя пред Паметника на създателите на русенския гарнизон. Седем военнослужещи и двама цивилни служители бяха наградени с предметни награди от командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков. Сред тях беше и подполковник Павлин Илиев. Други четирима военнослужещи получиха грамоти и обявяване на благодарност от командира на Центъра за подготовка на специалисти полковник Любомир Вачев. Поздравителни адреси по случай празника бяха отправени от редица институции. Сред тях бяха от: командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, началника на Военна академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев, началника на Военно окръжие – Русе I степен подполковник Васил Петров, командирът на Военно формирование 42520 майор Васил Йорданов, директора на Регионална служба „Военна полиция“ – Варна полковник Цветалин Цветанов, ръководителят на Военния клуб в Русе Деница Аспарухова, директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Пламен Първанов, председателят на Русенската червенокръстка организация доц. д-р Стефко Бурджиев и др. „Дългогодишната история на формированието несъмнено е повод за гордост. Със своята отговорност, решителност и всеотдайност продължавате да творите историята и днес. Изказвам своята командирска благодарност за това, че Вие военнослужещите и цивилните служители ежедневно доказвате Вашия професионализъм и отдаденост и винаги, когато е необходимо сте на бойния си пост. Убеден съм, че и занапред ще се справяте все така достойно и отговорно“, се казва в написаното от генерал-майор Деян Дешков. Той отправя пожелания здраве, просперитет, лично и семейно щастие към личния състав.

Веднага след събитието в „Канев център“ на Русенския университет „Ангел Кънчев“ бе открита изложба, разказваща историята на формированието. Тя бе подготвена с помощта на о.з. майор Евгени Алексиев. Експозицията включва 7 табла и над 50 снимки.

Сред гостите на събитието бяха още ректорът на Русенския университет академик Христо Белоев, редица представители на местната и държавна власт, както и част от бившите началници на формированието полковник Йордан Божков, подполковник Детелин Великов и полковник Цанко Недев. На събитието присъстваха още полк. Любомир Вачев, който е командир на военно формирование 22220 Сливен; капитан I-ви ранг Тодор Калинов, който е Началник на отдел подготовка на Щаба на Военноморските сили и други офицери.

В рамките на инициативата от Национално дружество „Традиция“ – Регионален клон „Ангел Кънчев“ представиха и експозиция на български оръжия от периода на създаване на българската армия до днес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    6
    до 3
    копейкин, ти за този адмирал ли хортуваш, дето урките го били убили в севастопол, пък той си ходи по земята?!? https://blitz.bg/svyat/likvidiraniyat-ot-ukrayna-shef-na-ruskiya-chernomorski-flot-se-poyavi-v-novo-video_news977587.html или пък тука https://blitz.bg/svyat/ubitiyat-ot-vsu-komandvashch-chernomorskiya-flot-na-rusiya-s-golyama-iznenada_news977383.html, що ли се сещам за кадиров дето беше в кома, или пък за путин дето амнайсе пъти умираше от рак?!?
  • 9
    5
    Нека, нека
    Нека да я разгледат децата тази военна техника преди продажните ни дупедавци от парламента да са я харизали на шибаните украинци. Нека знаят децата, че по бай Тошово време имахме истинска армия, че пиле не можеше да прехвръкне през държавната ни граница, че имахме ДЪРЖАВА. А откакто ни натикаха в педерасткото им НАТО и €вропедерасткия им съюз – нито армия, нито държава. Останаха само полит-проститутките във властта и свободно размножаеми цигани, издържани от клетия ни народ!
  • 6
    4
    Евроджендър
    Явно не гледаш новини. Не българските новини. Истинските новини. Украйна са в предвоенно положение и с Полша. Скоро ще бъде разкъсана от Полша и от Русия.
  • -4
    3
    Копейкин
    То се видя ко духа супата - крайцера Москва, командването на руския черноморски флот в Севастопол. Бай супа издухаха редица генерали и високопоставени командири от "самай могучая и непобедимая" армия.
  • 4
    2
    До коментиращия
    Ти не си БЪЛГАРИН, баце. Ти си УКРАИНЕЦ. То ясно че ще духате супата на финала на войната щот не сте намерили с кого да се ебавате. Ай дърпай.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари