Ученици от Русе грабнаха първа награда в конкурса „Млад благотворител”

0

“Направи добро - съхрани българското - създай бъдеще!”

Така се нарича проектът на трима възпитаници на МГ „Баба Тонка” – Русе, който спечели първа награда на конкурса „Млад благотворител” на фондация „Благотворител”. Негови автори са Хакан Хасан – 12 клас, Вероника Койчева – 11 клас и Надежда Маркова – 11 клас. Учениците са разработили проекта под ръководството на Миглена Дамянова -  старши учител по Обществени науки и гражданско образование.

Основната идея на проекта е популяризиране на културно - просветната дейност чрез доброволчески инициативи, съхраняване на българските традиции, чрез организиране на възстановки и адаптиране във века на високотехнологичните средства, чрез използване на създадена от тях приложна програма, която да автоматизира дейностите в читалище „Гоце Делчев”- гр.Русе.

По проекта са предвидени следните дейности:

  • „Стара хартия за нов компютър” - предаване на стара хартия  от ученици, учители и граждани. Събраните средства, ще  бъдат безвъзмездно предоставени на читалището;
  • „Дари книга с усмивка” - събиране и даряване на книги за библиотеката на читалището;
  • „3аедно можем” - начален курс за компютърна грамотност за възрастните хора от клуба за автентичен фолклор към читалището;
  • Възстановки на обичаите „Ладуване” и „Гонене на змей”;
  • Използване на приложна програма, чрез която ще се автоматизират дейностите в читалището;
  • Поднасяне цветя на паметника на Гоце Делчев в Русе;
  • Изработване на албум на спомените.

Проектът е класиран на първо място в конкурса на фондация „Благотворител” от общо 20 предложения от цялата страна. Одобрени за финансиране са и проектите на училища от Ямбол и Хасково.

Проектът “Направи добро - съхрани българското - създай бъдеще!” вече е в ход и ще се реализира до края на настоящата учебна година.

Ето и видеоклипа, с който са кандидатствали учениците от МГ „Баба Тонка” в конкурса „Млад благотворител”: 

И още едно признание за учениците от Русенската математическа гимназия и техните преподаватели.

Проектът „Аз уча с моя приятел робота” на Клуб Роботика при МГ „Баба Тонка” беше удостоен с грамота на Националния конкурс „Доброволческа инициатива“. Той се организира за осма поредна година от фондациите „Национален алианс за работа с доброволци“ и „Лале“. Тази година номинирани за наградата бяха общо 58 проекта, осъществени от неправителствени организации, училища, читалища, неформални групи от градове и села в цялата страна. Единственото номинирано училище от област Русе бе МГ „Баба Тонка”. Грамотата беше връчена на официална церемония в Президентството на Република България на 5 декември 2018 година - Международен ден на доброволчеството.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари