Ученици от Европейската гимназия посетиха Брюксел

0

Двама ученици от СОУ за европейски езици в Русе спечелиха пътуване до Брюксел с отличното си представяне в конкурса „Европейско междучасие“.

Конкурсът бе обявен от евродепутата Светослав Малинов, който предложи на младите хора да споделят в есета и видео своето мнение по темата „В каква Европа искам да живея след пет години?“. Преслава Градева и Иван Иванов са сред 28-те победители от всичките 150 участници от 23 училища в цялата страна. Преслава е отличена за своето оригинално и критично есе, а Иван получава една от четирите специални награди за оригинално видео. Наградата бе посещение на Европейския парламент в Брюксел.

В шеги и закачки, много вдъхновение и разговори с успели млади хора премина първия ден, в който победителите се срещнаха за първи път в София, за да се запознаят и забавляват заедно.

Посещението в Европейския парламент стартира с лекция за дейността на европейските институции, на която младежите научиха каква е структурата и отговорностите на Европейския парламент, как гражданите могат да участват в неговата работа, така че гласът им да се чува в Европа. Победителите посетиха Парламентариума – впечатляващия виртуален център и забележителностите на Брюксел.

Минути преди да излетят обратно за България, столицата на Европа – Брюксел бе разтърсена от експлозии. За щастие групата не бе на същото летище, но това накара младите хора отново да се замислят за бъдещето на Европа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари