Учените предупреждават за "супер Ел Ниньо"

1
Синоптиците все още прогнозират силни прояви на Ел Ниньо късно тази есен и през зимата
Синоптиците все още прогнозират силни прояви на Ел Ниньо късно тази есен и през зимата

Синоптиците все още прогнозират силни прояви на Ел Ниньо късно тази есен и през зимата

Синоптиците от Центъра за прогнозиране на климата на NOAA все още прогнозират силни прояви на Ел Ниньо късно тази есен и през зимата, с около 75-85% шанс от ноември до януари. Това означава, че средната сезонна температура на морската повърхност в определен регион на екваториалния Тихи океан ще бъде по-топло с 1,5 градуса над нормата, пише Meteo Balkans.

NOAA съобщи, че има 80% шанс Ел Ниньо да продължи и през пролетта (март-май).

Учените предупреждават и за възможно "супер Ел Ниньо" , което означава, че средната сезонна температура на морската повърхност в определен регион на екваториалния ще надмине 2 градуса по Целзий. От 1950 г. насам са регистрирани три супер зими на Ел Ниньо през 1982-83г. ,1997-98г. и 2015-16г."

Ел Ниньо обаче не е единственият двигател, който може да повлияе на зимното време: Първо, не всички Ел Ниньо са абсолютно еднакви. Дори по-силен Ел Ниньо не гарантира непременно силно въздействие върху модела на времето, както е показано на картата по-горе.

През следващите месеци очакваме да се формира и стратосферно затопляне, което може да окаже роля за формирането на зимния сезон през 2023/2024 г. в Европа. Много зависи, когато ще се формира стратосферното затопляне, защото влиянието върху тропосферата не се наблюдава веднага. Тази година стратосферно затопляне се формира към януари - февруари , но въздействието му беше по скоро към края на месеца и през март.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари