Учени: Засаждането на дървета на неподходящи места може да влоши глобалното затопляне

0
Има места, където засаждането на дървета води до нетни отрицателни резултати за климата
Има места, където засаждането на дървета води до нетни отрицателни резултати за климата

Има места, където засаждането на дървета води до нетни отрицателни резултати за климата

Засаждането на дървета - класически инструмент в борбата срещу глобалното затопляне, може да има обратен ефект, ако трансформира светлите зони, отразяващи слънчевата енергия, в тъмна гора, която я поглъща, предупреждават учени, цитирани от АФП.

Настоящото изследване е направено с цел да бъдат картографирани подходящите за залесяване места.

Поглъщайки въглеродния диоксид, дърветата играят жизненоважна роля в абсорбирането на парниковите газове в резултат на човешката дейност, които са причина за глобалното затопляне.

Повторното залесяване обаче има и ефект на намаляване на албедото - способността на дадена повърхност да отразява слънчевата радиация, до максимум върху заснежена земя и до минимум за пространства, покрити от вода или гори.

Изследването, публикувано в сп. "Нейчър къмюникейшънс", показва, че проектите за повторно залесяване, които не включват в уравнението изчисляването на албедото, надценяват с 20 до 80 процента благоприятния ефект върху климата от допълнително засадените дървета.

"Има места, където засаждането на дървета води до нетни отрицателни резултати за климата", казва съавторката на изследването Сюзън Кук-Патън.

Във време, когато много страни са обещали да засадят милиарди дървета, картите, предоставени от изследването, трябва да помогнат за определянето на най-добрите места за залесяване с максимално въздействие върху ограничаването на глобалното затопляне, обяснява изследователката.

Влажната тропическа среда в райони като Амазония и басейна на река Конго позволява високо ниво на съхранение на въглерод при незначително намаляване на албедото, което я прави идеално място за възстановяване на горската покривка.

Същевременно залесяването на тревни площи и савани в умерените ширини може да има обратен ефект, допълва Кук-Патън.

"Наистина не искаме работата ни да бъде обща критика на глобалното движение за залесяване", казва изследователката, посочвайки неоспоримите ползи за хората и планетата, особено чрез подобряването на качеството на въздуха и водата. "Не можем обаче да засаждаме дървета навсякъде. Не разполагаме с достатъчно пари, време, ресурси, хора или семена. Така че става въпрос за максимално оползотворяване на ограничените инвестиции и получаване на най-добрата климатична възвръщаемост на хектар инвестиция", обобщава Сюзън Кук-Патън.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари