Учени създадоха същество, което не се нуждае от кислород

0
Това откритие може да стане първата стъпка към създаването на технология за алтернативно дишане
Това откритие може да стане първата стъпка към създаването на технология за алтернативно дишане Видео: SciTech Daily

Германски учени създадоха живо същество, способно да произвежда кислород, когато такъв напълно липсва в околната среда.

Това откритие може да стане първата стъпка към създаването на технология за алтернативно дишане. Изследователите използвали свойствената само за растенията фотосинтеза за поддържането на мозъчната дейност.

Учените инжектирали цианобактерии или синьо-зелени водорасли в поповите лъжички на гладката нокътна жаба (Xenopus laevis), след което прекъснали снабдяването с кислород, като по този начин прекратили принудително мозъчната дейност, разказва БГНЕС.

Тази активност се възстановила под въздействието на светлината, тъй като микроорганизмите започнали да произвеждат кислород. При изключване на светлината невроните на мозъка отново спирали да работят.

Същество, получено чрез условна кръстоска между водорасли и жаби, теоретично би могло буквално да „диша“ кислород под вода, без при това да диша наистина. Учените смятат, че създаването на пълноценно животно с функция на фотосинтеза е все още далеч.

Освен всичко друго, то трябва да може да контролира нивото на произвеждания кислород, защото излишъкът му е също толкова опасен, колкото и хипоксията. Допълнителен въпрос е как да се извади водорасловото чудовище на Франкенщайн от лабораторията и то да стане самостоятелно.

Германските учени отбелязват, че резултатите от тяхната работа може да помогнат в бъдеше при лечението на дихателни патологии с помощта на природни ресурси. Заключението им е публикувано в портала iScience.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Карате ли се с жена ти?
- Караме се.
- А как се сдобрявате?
- Изключвам рутера и я чакам да дойде да ме помоли да и "поправя интернета".

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари