Учени създадоха ново противозачатъчно хапче за мъже

0
Вижте потенциалните предимства на мъжкото контрацептивно хапче
Вижте потенциалните предимства на мъжкото контрацептивно хапче

Вижте потенциалните предимства на мъжкото контрацептивно хапче

Учени от САЩ са изобретили ново противозачатъчно лекарство за мъже - инхибитор на серин/треонин киназа 33 (STK33). Статията е публикувана в списание Science, информира bTV. Оказва се новият метод има и редица предимства.

STK33 е открита при много животни. Този ензим участва в диференциацията на сперматозоидите. Изследователите са открили няколко потенциално ефективни съединения, които могат да се свържат с STK33 и да я инактивират.

Първо учените откриват няколко метаболитно нестабилни съединения с високо молекулно тегло.

Модифицирайки ги, специалистите получават по-стабилна молекула, която има висок афинитет към STK33.

Учени провеждат експеримент с мишки. Съединението предотвратило забременяването при по-голямата част от фертилните женски, които били държани заедно с мъжки, получаващи лекарството (една женска родила една мишка).

Авторите са изследвали и свойствата на спермата на мишки, на които е инжектирано лекарството. Оказало се, че броят на сперматозоидите не се е променил значително, но подвижността и при двете групи е била нарушена.

Така при изследването на тестисите на мишки, инжектирани с високи дози от лекарството, са установени промени в морфологията на сперматозоидите, което свидетелства за ефекта му върху сперматогенезата.

Електронната микроскопия показа тератозооспермия - високо съдържание на сперматозоиди с неправилна структура. По този начин ниските дози на лекарството влияят върху подвижността на сперматозоидите, а високите дози - върху подвижността и процеса на сперматогенеза.

Потенциални предимства на мъжкото противозачатъчно хапче

  • Споделена отговорност

Мъжете могат да поемат активна роля в контрацепцията, което насърчава равенството в отговорностите за семейно планиране. Тази промяна спомага за намаляване на общественото очакване, че контрацепцията е предимно женска отговорност. Чрез споделяне на тази отговорност двойките могат да вземат съвместни решения за своето репродуктивно здраве.

  • Нехормонални

Нехормоналните противозачатъчни хапчета за мъже, като това, насочено към STK33, избягват страничните ефекти, които обикновено се свързват с хормоналните контрацептиви. Хормоналните методи могат да предизвикат промени в настроението, повишаване на теглото и други здравословни проблеми.

Нехормоналното хапче може да намали тези рискове, което го прави по-привлекателна опция за много мъже.

  • Обратими ефекти на мъжките противозачатъчни хапчета

Контрацептивният ефект на мъжките противозачатъчни таблетки е обратим. След като мъжът спре да приема хапчето, неговата плодовитост се връща към нормалното. Тази гъвкавост е от решаващо значение за мъжете, които може да искат да отложат бащинството, но все пак желаят да имат деца в бъдеще. Обратимостта също така осигурява спокойствие, като се знае, че решението не е окончателно.

  • Удобство

Оралните контрацептиви са лесни за употреба и не изискват медицински процедури или редовни посещения при медицинско лице. В сравнение с методи като инжекции, импланти или хирургически процедури, ежедневното приемане на таблетки е лесно и неинвазивно, което увеличава вероятността да се използва постоянно.

Това изследване представлява значителен напредък в търсенето на мъжка контрацепция, давайки надежда за нови методи за семейно планиране, които могат да помогнат за управлението на нарастващото население в света.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Путин Хуйло
    Но това е ужасно, сега как ще забременея от Кадиров ???
  • 0
    1
    ...
    Безброй нови насърчения към прецакване на зачатието и нито едно в полза на подкрепата му.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама си говорят:
- Значи, врачка ти предсказа, че жена ти ще те напусне?
- Не точно, но каза че ми предстои прекрасен живот!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари