Учени разкриха тайната на древна алкохолна игра

0
Става въпрос за играта котабос, която се практикувала в Древна Гърция
Става въпрос за играта котабос, която се практикувала в Древна Гърция

Учени разкриха тайната на виртуозните постижения на участниците в древногръцката алкохолна игра котабос, пише Culture Trip.

В Древна Гърция често срещано явление били партитата, наречени симпозия, които били древна версия на модерните коктейли. На тях освен разговори, рецитиране на стихотворения и приятни изживявания с танцуващи момичета, се играела и играта котабос. Тя имала два варианта.

При първия участниците се събирали в квадрат или кръг в стаята и се надпреварвали кой ще повали малък диск, поставен върху метален прът в средата на помещението. Ударите по диска не били със стрелички или топки, а с по-изпипано оръжие - вино. За целта участниците държали бокали с вино, наречени киликс. Те имали дръжки от двете страни. Участниците в играта трябвало да се опитат да излеят от разстояние виното от бокала върху диска, закрепен върху пръта и да го съборят, предава БТА.

Втората версия на играта предвиждала в голям съд с вода в стаята да се поставят малки съдове. Участниците ги замервали отново с вино от бокалите си. Победител бил онзи, който напълнел пръв най-малката съдинка и тя потънела.

Предвид плиткостта на бокалите киликс обаче била необходима специфична техника, за да се постигнат победи в играта котабос. Според гръцки учени участниците в надпреварата държали киликса с два пръста, пъхнати в процепа на едната му дръжка, и се целели така, както днешните лекоатлети хвърлят копието в дисциплината хвърляне на копие.

Победителите в двата варианта на играта получавали различни награди, сред които можело да бъдат ласките на красавица. Играта била толкова популярна, че заможни древни гърци имали специални помещения в домовете си за нея. Котабос играели и мъже, и жените.

Популярността на надпреварата обаче залязла през 4 век преди Христа по неизвестни причини. Специалистите предполагат, че една от тях вероятно е било това, че след играта, чистенето било доста голямо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари