Учени работят по сливане на мозъчни клетки с изкуствен интелект

0
Технологията може да позволи на машинния интелект да „учи през целия си живот“ като клетките на човешкия мозък
Технологията може да позволи на машинния интелект да „учи през целия си живот“ като клетките на човешкия мозък

Технологията може да позволи на машинния интелект да „учи през целия си живот“ като клетките на човешкия мозък

Екип от изследователи получи безвъзмездна помощ от 600 000 долара от Службата за национално разузнаване на Австралия, за да проучи начини за сливане на човешки мозъчни клетки с изкуствен интелект, съобщи "TheByte".

Основната идея е да се слее биологията с изкуствения интелект, нещо, което може да създаде нови граници за технологиите за машинно обучение за самоуправляващи се коли, автономни дронове или роботи за доставка – или поне това е целта, която правителството се надява да постигне с инвестицията си.

И изследователите не се притесняват да направят някои смели твърдения за работата си.

„Тази нова технологична способност в бъдеще може в крайна сметка да надмине производителността на съществуващия, изцяло базиран на силиций хардуер“, каза Адеел Рази, ръководител на екипа и асоцииран професор в университета Монарх, цитиран от БГНЕС.

„Резултатите от такова изследване биха имали значителни последици в множество области като, но не само, планиране, роботика, усъвършенствана автоматизация, интерфейси мозък-машина и откриване на лекарства, давайки на Австралия значително стратегическо предимство“, добави той.

Според Рази, технологията може да позволи на машинния интелект да „учи през целия си живот“ като клетките на човешкия мозък, което му позволява да научава нови умения, без да губи стари, както и да прилага съществуващите знания към нови задачи.

Рази и колегите му се стремят да отглеждат мозъчни клетки в лабораторна чиния, наречена системата DishBrain, за да изследват този процес на „непрекъснато учене през целия живот“.

Това е изключително амбициозен проект, който вероятно ще отнеме доста време за завършване.

„Ние ще използваме тази безвъзмездна помощ, за да разработим по-добри машини с изкуствен интелект, които възпроизвеждат капацитета за учене на тези биологични невронни мрежи“, каза Рази. „Това ще ни помогне да увеличим мащаба на капацитета на хардуера и методите до точката, в която те се превръщат в жизнеспособен заместител на компютърните изчисления“, подчерта ученият.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари