Учени превърнаха човешка урина в питейна вода

0

Учени от белгийски университет заявиха, че са създали машина способна да пречисти човешка урина до питейна вода, пише Ройтерс, цитирано от MediaPool.bg.

Иновативният уред се захранва със слънчева енергия и може да бъде от огромно значение за отдалечени райони и развиващи се държави, в които липсват водни ресурси.

Вече съществуват и други способи за пречистване и извличане на вода от урина, но този на университета в Гент използва специална мембрана, която може да работи в области без електрическо захранване.

"Успяхме да извлечем почвен обогатител и питейна вода от урина, използвайки елементарен процес и слънчева енергия", допълва един от учените.

Урината се събира в голям резервоар, загрява се с помощта на електричество, получено от слънцето, и след това преминава през мембраната, която отделя получената вода и полезни вещества като калий, азот и фосфати.

Под мотото peeforscience, учените успели да съберат достатъчно материал от 10 дневен музикален фестивал, проведен неотдавна в Гент, вследствие на което получили 1000 литра пречистена вода.

Целта пред екипа е да направи по-големи модели от машината и да ги разположи не само в близост до спортни събития, концерти и летища, но и в отдалечени райони и развиващи се държави, където недостигът на тор и питейна вода е критичен.

С получената от експеримента вода ще бъде произведена бира.

Източник: mediapool.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари