6 признака, че COVID е увредил мозъка ви

7
Ако и вие сте преболедували COVID-19, има как да разберете дали вирусът е „увредил“ мозъка ви
Ако и вие сте преболедували COVID-19, има как да разберете дали вирусът е „увредил“ мозъка ви

Ако и вие сте преболедували COVID-19, има как да разберете дали вирусът е „увредил“ мозъка ви

Още в началото на пандемията беше ясно, че COVID-19 не е просто респираторен вирус, а такъв, който има мащабни последици за редица системи в организма ни, от кръвоносните съдове до мозъка.

Въпреки че варианти на вируса, като Делта и Омикрон, изглежда водят до по-малко тежко първоначално протичане на заболяването, лекарите съобщават, че дори хора, чиито симптоми първоначално са били леки, съобщават за неврологични симптоми, които продължават доста дълго време.

Отдавна беше съобщено, че COVID-19 влияе и на мозъка. През лятото на 2021 г. учени от Станфордския университет установиха мозъчни увреждания, типични за пациенти с болестите на Алцхаймер и Паркинсон, при пациенти починали от коронавируса.

Гени, свързани с познавателните способности, шизофренията и депресията, се активират много по-често в мозъка на страдащите от COVID-19, сочат данните от проучването. „Имаше също и признаци на изтощение в невроните в мозъчната кора – частта от мозъка, която има важна роля при взимането на решения, паметта и математическите разсъждения“, каза тогава Тони Уис-Корей от научния екип.

Ако и вие сте преболедували COVID-19, има как да разберете дали вирусът е „увредил“ мозъка ви. Има признаци, които показват това

Мозъчна мъгла

Трудността да се концентрираме, известна още като „мозъчна мъгла“, е често срещан симптом при COVID-19. Някои хора съобщават, че не могат да се съсредоточат върху работата си или върху прости задачи, или имат трудности с краткосрочната памет или намирането на правилните думи.

Загуба на вкус или мирис или изкривяване на тези сетива

Загубата на вкус и мирис беше отличителен симптом на COVID-19 в ранните вълни на пандемията. Това вече е порядък симптом, но все още се случва. Някои хора, които са загубили вкус или мирис, все още не са се възстановили. При други тези сетива са се изкривили и те не могат да понасят собствената си миризма или са открили, че храната има толкова лош вкус, че не могат да понасят да ядат нищо.

Шум в ушите

Проучване от 2021 г. установи, че близо 15% от хората с COVID-19 са развили шум в ушите, често в началото на заболяването си. Но някои хора развиват промени в слуха, които не изчезват.

СПОТ

Състояние, наречено СПОТ или синдром на постурална ортостатична тахикардия, може да се развие при заболяване от COVID-19 и да продължи дълго, след като тялото се е изчистило от тялото. Той причинява бързо ускоряване на пулса и повишаване на кръвното при изправяне, което може да доведе до замаяност или припадък.

Депресия или тревожност

Някои хора, които са имали COVID-19, съобщават, че развиват разстройства на настроението като депресия или тревожност. Проучване установи, че COVID-19 увеличава риска от психиатрично разстройство, деменция или безсъние. Пандемията е депресираща и страшна, а проблемите с настроението може да се влошат от физическия и психически стрес, свързан с т. нар. дълъг COVID.

Преждевременно стареене

Според едно проучване някои хора, които са имали COVID-19, може да имат дългосрочни „когнитивни дефицити“, сравними със стареенето на мозъка с 10 години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    2
    Работник
    Стресът на работа ми докарва и шум в ушите, и преумора, и главоболие, и високо кръвно, и сърцебиене, и депресия, общо взето доста повече проблеми със здравето, отколкото тоя грип!
  • 4
    1
    Последно проучване:
    Желание за секс - щото ти остава много малко живот!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари