Учени откриха нов вид панголин

2
Люспите на този бозайник, жертва на мащабен глобален трафик, са търсени заради използването им в традиционната медицина
Люспите на този бозайник, жертва на мащабен глобален трафик, са търсени заради използването им в традиционната медицина

Люспите на този бозайник, жертва на мащабен глобален трафик, са търсени заради използването им в традиционната медицина

Учени са открили нов вид панголин (люспеник), след като са анализирали конфискувани люспи от бозайника, предаде АФП, цитирана от БТА.

Досега специалистите смятаха, че съществуват само четири азиатски и четири африкански разновидности на този нощен бозайник, който е жертва на мащабен глобален трафик.

Ново изследване, публикувано в сп. "Протоколи на Американската академия на науките" обаче идентифицира девети вид, който досега е убягвал от вниманието на учените.

Първоначален анализ на 27 люспи, конфискувани в Хонконг през 2012 и 2013 г. отвежда изследователите по следите на деветия вид. По това време обаче те не успяват да направят окончателни заключения.

Впоследствие учените анализират люспи, конфискувани в китайската провинция Юнан през 2015 г. и 2019 г., което води до идентифицирането на нова линия, различна от осемте известни понастоящем вида панголини.

Заради сходства с азиатския клон, известен като Manis, специалистите наричат новия вид Manis mysteria заради неговата загадъчност.

Смята се, че по-голямата част от азиатските панголини, които се озовават в Хонконг и провинция Юнан, произхождат от Югоизточна Азия.

Люспите на този бозайник, жертва на мащабен глобален трафик, са търсени заради използването им в традиционната медицина. Дребното животно е високо ценено и заради месото си.

В периода между 2004 и 2014 г. в дивата природа жертва на бракониери са станали над един милион панголини. През 2016 г. международна търговия с тези животни е забранена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари